Hoeveel infarcten kan het Hart van Brabant verdragen?

Foto: logistiek.nl

De Brabanders zijn een nijver volk, op velerlei gebied. Of het nu recreatie is, vervoer of andere bedrijvigheid, in Brabant wordt overal hard aan gewerkt.

Overal aan? Bijna overal aan zeggen wij. Een belangrijke pijler wordt volgens ons in het Hart van Brabant niet voldoende belicht en dat is het verkeer. Alle bedrijvigheid en de beoogde toestroom van toeristen hebben namelijk vervoer van en naar Brabant nodig en daar zijn we (nog) niet klaar voor.

Omdat we hard een schonere lucht nodig hebben en omdat het verkeer regelmatig vastloopt wil de Regiegroep Landschapsontwikkeling Tilburg Loon op Zand Dongen (TLD) een verkeersgroep in het leven roepen die de verschillende mogelijkheden onderzoekt om zo een koersbepalend masterplan te ontwikkelen om de vervoersbehoeften van zowel personen als vrachten in goede banen te leiden. Een masterplan waarbij Leefbaarheid en Natuur met een hoofdletter worden geschreven.

De toekomst brengt ons nieuwe mogelijkheden in overvloed: magneettreinen, hyperloops, elektrische auto’s, bussen, fietsen en treinen en andere die wij nog niet eens kennen. Voor diegenen onder ons die het rustiger aan willen doen heeft het verleden ons al veel milieuvriendelijke manieren van vervoer gebracht, denk hierbij aan de gewone fiets, de benenwagen, huifkarren en steppen.

Het is duidelijk dat er oplossingen voor de enorme toename van verkeer (van 2015 tot 2025 is er een verdubbeling voorzien) moeten komen. De oplossingen die op dit moment worden bedacht en gerealiseerd zijn slechts gericht op de korte termijn. Onze natuur, onze gezondheid en de leefbaarheid van onze dorpen komen hierdoor in de problemen. Duizenden bomen worden gekapt, waardoor er veel dieren sneuvelen en de gebieden waar we eerst ongestoord en genietend van de prachtige natuur konden wandelen worden geasfalteerd en als parkeerplaats gebruikt.

Regiegroep Landschapsontwikkeling TLD wil dat ons hoogste goed: Natuur en Leefbaarheid de leidmotieven worden van iedereen die actief is in het Hart van Brabant. Met tal van expertises willen wij een drastische systeemwijziging in combinatie met gedragsverandering bij gebruikers realiseren om zo tot toekomstgerichte oplossingen te komen.

Een deel van de drukte, door het verwachte verkeer, is op te lossen met transferia aan de rand van onze regio. Van daaruit kan de toerist met comfortabele, milieuvriendelijke transportvoorzieningen naar diverse lokale bestemmingen worden gebracht, ondertussen al genietend van de Brabantse Gezelligheid met bijvoorbeeld “een lekker bakske koffie of thee meej een lekker quukske”. Lokale bedrijven kunnen hier een bijdrage leveren en mee profiteren van de toeristenstroom. Diverse drukke regio’s in de wereld gingen ons hierin al voor en wij kunnen hier niet alleen van leren, maar hun oplossingen zelfs overtreffen. Als Hart van Brabant dan het icoon moet zijn op recreatief gebied, de vervoersregio bij uitstek en aantrekkelijk woongebied moet zijn voor de werknemers van de bedrijven in onze regio, dan mogen we best beter presteren dan het minimum scenario voor biodiversiteit, natuur en persoonlijke gezondheid.

Het ontwikkelen en goed inzetten van al deze modaliteiten kan met de juiste keuzes en inspanningen een grote verlichting geven in de uitstoot van Fijnstof, CO2 en NOX in ons mooie Hart van Brabant. Met als belangrijk voordeel dat er minder wegen en dus minder opoffering van natuur voor nodig zijn. Wij zoeken naar een efficiënter gebruik van de bestaande wegen, waarbij tevens ruimte komt voor herontwikkeling van natuur en behoud of verbetering van leefbaarheid. Een leefbaarheid waar bloeiende natuur en lokale economie en een trotse (h)erkende gemeenschap deel van uitmaakt.

Wij zoeken de samenwerking van de grote spelers zoals de provincie, de vervoerssector, de Efteling, de Beekse Bergen, Open Lucht festivals, Tesla, Bol.com etcetera. Samen kunnen we het vervoer in het Hart van Brabant op een hoger, maar vooral ook beter plan brengen en de regiegroep TLZ wil zich hiervoor inzetten.

Als u deze wensen samen met ons deelt en u zich in wilt zetten voor een betere leefomgeving, nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen door een e-mail te sturen naar: Regiegroep Landschapsontwikkeling Tilburg, Loon op Zand, Dongen, [email protected] Wij stellen het op prijs als u daar een korte motivatie bijschrijft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen