Brabantse subsidie voor ‘roze kasteel’ d’ Oultremont én molen De Eendragt in Kaatsheuvel

Vlnr: Rick Dusée, Mart van der Poel, Henri Swinkels en Dré van Dinther.
Vlnr: Rick Dusée, Mart van der Poel, Henri Swinkels en Dré van Dinther.
Foto: Wim Hollemans

Drunen – Belangrijk bezoek op zaterdag voor kasteel d’Oultremont in Drunen. Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant kwam met een delegatie langs, met goed nieuws: het roze kasteel ontvangt een subsidie van 400.000 euro voor restauratie en onderhoud.

Het kasteel maakt deel uit van Landgoed Steenenburg, waar een plan voor is ontwikkeld met huizen, een diagnostisch centrum en het kasteel als middelpunt, huiskamer van het gebied, vertelt wethouder Mart van der Poel van de gemeente Heusden, eigenaar van het landgoed. “We zijn ontzettend blij met deze subsidie, want nu kunnen we verder met het plan. De roze verf wordt er afgehaald, want die heeft het kasteel heel erg beschadigd. En dan brengen we het terug in de oorspronkelijke staat, voor het ‘het roze kasteel’ van het Land van Ooit.”

Aannemer Dré van Dinther (bij de roze muur) geeft uitleg over de restauratie aan wethouder Van der Poel en gedeputeerde Henri Swinkels (midden). Foto: Wim Hollemans

Bestuurlijk Brabant

De restauratie van de buitenkant van het kasteel kost ongeveer 1,2 miljoen, de provincie draagt vier ton bij vanwege de historische waarde van het gebied. Gedeputeerde Henri Swinkels: “Het maakt deel uit van onze verhaallijn ‘bestuurlijk Brabant’, het is ooit eigendom geweest van de hertogen van Brabant. “
Acht Brabantse monumenten krijgen in totaal bijna drie miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie. Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel (394.401 euro) en Soeterbeek in Nuenen (400.000). Vijf andere monumenten ontvingen de beschikking per post.

Identiteit

De subsidie is bij alle monumenten bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Verhalen

Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de tien monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in den Bosch (400.000 euro) en Kasteel Heeswijk (290.542 euro) ook twee van onze vier topmonumenten, alle vier absolute iconen van de Brabantse geschiedenis”, aldus Swinkels.

De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn stichting Nazareth in Gemert (240.110 euro), de Heilig Hartkerk in Breda (400.000 euro) en molen De Eendragt in Kaatsheuvel (400.000 euro).

Herstel en restauratie

Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor herstel en restauratie, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen