Speel-beweegtuin in Wandelpark Waalwijk

Foto: Waalwijk.nieuws.nl

Het Wandelpark in Waalwijk is een groene plaats nabij het centrum van onze stad, die uitnodigt als ontmoetingsplek voor jong en oud. Het is een ideale plek om de natuur zijn werk te laten doen en de zintuigen van zijn bezoekers te prikkelen.

Initiatief

Er is in de afgelopen periode een initiatief ontstaan om ons mooie Wandelpark te verrijken met een speel- en beweegmogelijkheid, waarbij ook natuureducatie en natuurbeleving een belangrijke rol krijgen. Zeven initiatiefnemers, te weten het Wijk Overleg Platform (WOP), Stichting de Schakelring, Stichting Wandelpark, Stichting Parkpaviljoen, Gemeente Waalwijk, Thuis met Dementie en ContourdeTwern hebben inmiddels als werkgroep een ontwerpvisie en een eerste programma van eisen uitgewerkt. De werkgroep heeft als wens om op bepaalde locaties in het Wandelpark een “speel-beweegtuin” in te richten met eenvoudige en natuurlijke objecten, waarbij de huidige inrichting en waarden van het park gerespecteerd blijven en er gevarieerde speel- en bewegingsmogelijkheden geboden worden.

Aanleiding

In 2015 werd, bij het Beste Sportidee van de gemeente Waalwijk, een prijs gewonnen voor het realiseren van een beweegtuin voor senioren in het Wandelpark. Stichting Wandelpark hield daarnaast eind 2017 een enquête onder buurtbewoners om meer inzicht te krijgen in de mening van de omgeving over het park. De enquête werd door ruim 200 buurtbewoners ingevuld. Naast de belangrijkste functies van het park die door veel buurtbewoners werden genoemd, zoals wandelen, recreëren, genieten van groen en vogels, bezoeken met (klein)kinderen, werd ook een verbetering van het park met speelobjecten genoemd. Deze uitkomst, samen met de beweegtuin, heeft ervoor gezorgd dat de werkgroep is gevormd om de plannen te gaan realiseren.

Betrekken omgeving

De werkgroep wil nadrukkelijk de inwoners van Waalwijk en in het bijzonder de nabije buren van het Wandelpark betrekken bij de ontwikkeling van een speel-beweegtuin en ze uitdagen om vernieuwende ideeën in te brengen. Op 5 september a.s. zijn twee actieve bewonersbijeenkomsten (15:00-17:00 en 19:30-21:00 uur) de start in het Wandelpark zelf en wordt vervolgd in het Parkpaviljoen aan de Grotestraat 154a in Waalwijk. De werkgroep nodigt u van harte uit om langs te komen en een actieve bijdrage te leveren. En vooral ook uw (klein)kinderen zijn welkom om mee te denken

Uitvoering

Het is de bedoeling om eind 2018/begin 2019 de eerste fase van de speel-beweegtuin te realiseren. Financiering voor deze eerste fase is reeds gegarandeerd door WOP/gemeente Waalwijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen