Basisschool Meerdijk organiseert een sponsorloop voor Energy4all

Foto: Meerdijk school

Op donderdag 5 juli organiseert basisschool Meerdijk een sponsorloop voor Stichting Energy4All. 220 kinderen zetten zich op deze dag in voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Zij zorgen er deze dag voor dat een medicijn voor deze kinderen weer een stapje dichterbij komt.

De sponsorloop wordt gehouden achter basisschool Meerdijk. De school gaat er een energieke dag van maken en met een hele bijzondere gast, die alle kinderen komt aanmoedigen. De leerlingen zijn allemaal gemotiveerd om mee te doen. Onder andere door een presentatie over deze ziekte gegeven door de vader van een patiëntje, maar ook door het enthousiasme van de leerkrachten. De leerlingen zijn op zoek gegaan naar sponsoren bij hun familie, buren en vrienden die hen wilde sponsoren. Dat is gelukt, maar eerst moeten ze natuurlijke nog al hun energie gaan geven tijdens de sponsorloop.

De leerlingen lopen voor de stichting Energy4All. Deze stichting ondersteunt het onderzoek naar een medicijn voor energiestofwisselingsziekte. Jaarlijks worden er zo’n 100-150 kinderen geboren met deze ziekte. 50% van de kinderen overlijdt al voor het 10e levensjaar en 70% wordt nooit volwassen. De kinderen zijn letterlijk DOODMOE! Gewoon naar school gaan, naar een kinderfeestje, een boterham eten of je zwemdiploma halen zijn voor deze kinderen al te vermoeiend. De energiefabriekjes (mitochondriën) in de cellen werken bij deze kinderen niet goed, waardoor zij als het ware leven op een halfvolle batterij, die heel snel leeg loopt en er heel lang over doet om weer op te laden. Totdat de batterij het echt niet meer doet…. Alle delen van lichaam die veel energie nodig hebben gaan steeds slechter functioneren, zoals de hersenen, spieren, spijsvertering, lever, nieren, ogen en ademhalingscentrum. De kinderen zitten meestal in een rolstoel, krijgen sondevoeding, gaan soms aan de beademing en hebben epilepsie. Voor deze progressieve stofwisselingsziekte is nog geen medicijn, maar er wordt aan gewerkt. Stichting Energy4All ondersteunt rechtstreeks en het onderzoek naar dit medicijn, dat wordt uitgevoerd door Prof. Dr. Jan Smeitink van het Radboud UMC in Nijmegen.

Basisschool Meerdijk wil graag bijdragen aan een stukje van het medicijn voor deze kinderen, zodat zij weer een toekomst hebben. Kijk voor meer informatie over Stichting Energy4All op www.energy4all.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen