Tekenseizoen is gestart

Foto:

De lente is in volle gang en dit betekent dat het weer volop tijd is om erop uit te trekken. Een wandeling in het Wandelpark, picknicken bij het Lido of lekker de bossen in van de Loonse en Drunense Duinen. Helaas ligt er ook een gevaar op de loer. De teek.

Klein plat spinnetje

De teek is een klein insect en lijkt op een plat spinnetje. Een teek heeft bloed van een zoogdier nodig voor zijn voortplanting. Ze komen af op dieren, zoals honden en katten, maar ook op mensen. Sommige teken zijn besmet met de Borreliabacterie. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Een ziekte die onder andere het zenuwstelsel, het hart en de gewrichten aantast. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld. Bij de vorige peiling, in 2014, kwamen er 25.000 slachtoffers bij. Dat maakt dat de afgelopen twintig jaar het aantal mensen dat Lyme opliep is verviervoudigd.

In het groen tot 1.50 meter hoog

Teken komen voor in bermen, struiken en tussen dode bladeren. Teken zitten niet in bomen en vallen daar ook niet uit. De gevarenzonde is dus vooral het groen tot ongeveer 1.50 meter hoog. Maak tijdens uw wandeling dus gebruik van de paden. Tijdens een picknick een kleed neerleggen en in kort gras gaan zitten, helpt ook. Door lange mouwen en lange broeken te dragen is de kans dat de dieren zich op de blote huid laten vallen nog minder groot.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden