Een boodschap van verbinding tijdens de Passie van de Langstraat

Op 28 maart beleefde de Langstraat voor de eerste keer een eigen Passion. In het hart van de Langstraat vond de‘ De Passie van de Langstraat’ plaats, een bijzonder evenement, met een bijzondere boodschap. Het lijdensverhaal van meer dan 2000 jaar geleden vertaald naar de actualiteit anno 2018. Waarin mensen te maken hebben met lijden, met vallen en weer opstaan. Het paasverhaal in een modern jasje. Verteld d.m.v. muziek en theater.

Voorafgaande aan de Passie van de Langstraat vond de Passie4kids plaats, een lichtjesoptocht door Waalwijk, met voorop de tamboers van MSc Marijke en daarachter de tieners van het tienerpastoraat Sint Jan de Doper te Waalwijk die het verlichte kruis hebben gedragen. 40 kinderen en hun ouders trotseerde de regen en liepen de tocht (die vanwege het slechte weer werd ingekort) Een aantal kinderen die werden bevraagd gaven aan hoe indrukwekkend ze het kruis vonden en om met deze tocht mee te lopen. Jammer dat het weer tegen zat. Iets voor 19.30 kwamen de deelnemers van de Passie4kids aan bij de kerk aan de Haven.

Een uur voordat de kerk open ging stonden de eerste gasten al buiten bij de kerk te wachten. De koorleden geheel in het wit, waren aan het inzingen. De mensen van de theatergroep zaten in de grime. Er was een gezonde spanning voelbaar. Voor de deuren open gingen kreeg theater koor Phonè een cheque uitgereikt van het Rabobank Stimuleringsfonds van 1.500,-. Een mooi bedrag wat geïnvesteerd zal gaan worden om de Passie van de Langstraat verder uit te breiden naar een hoger plan.

Klokslag 19.30 uur ging de Passie van de Langstraat van start met Adiëmus gezongen door Phonè de initiatiefnemer van de Passie van de Langstraat, hiermee werd meteen duidelijk dat het muzikaal een mooie avond beloofd te worden. Dat de Passie van de Langstraat leeft in de Langstraat bleek uit een volle kerk aan de Haven.

Na het indrukwekkende Adiëmus werd het verhaal (script en verhaal geschreven door Gera de Jong). Het verhaal werd verteld door 2 vertellers Ellen Schakel en Mieke de Jong. En werd ingeleid met de oorsprong van de Langstraat. Langstraat die zich honderden jaren geleden ontwikkelde tot het belangrijkste leercentrum. Door de gunstige ligging aan de rand van een bos en met voldoende water in de buurt waardoor het heel geschikt was voor het looien van leer. Tegenwoordig heeft de Langstraat nog steeds een belangrijke economische positie, binnen de regio met onlangs de opening van Bol.com wat duizenden banen oplevert in de regio.
Na deze inleiding zongen de beide koren Arabesk uit Waspik en Phonè uit Sprang-Capelle het nummer Iedereen is van de Wereld, tijdens de scene waarbij Jezus zijn discipelen vol liefde begroet. De liefde was ook voelbaar op de manier waarop de beide koren dit nummer zongen. De eerste scene had de boodschap dat iedereen ondanks de verschillen erbij hoort. En dat we elkaar niet moeten beoordelen op onze verschillen maar juist kijken wat ons verbindt.

Het verhaal was actueel met thema’s als fake nieuws en de druk van social media, maar ook de verharding die social media met zich mee brengt. Mensen staan 24/7 met elkaar in verbinding via whatsapp of social media, maar uiteindelijk lijkt de verbinding in het echte contact ver te zoeken. Het thema verbinding liep als een rode draad door het verhaal, de strijd die Judas voerde, hij wist dat hij Jezus zou gaan verraden en toch zag je de worsteling. Judas werd overtuigend gespeeld door Bas Casteleijn. Geoffrey Hack in de rol van Jezus bracht op voortreffelijke wijze de strijd en pijn over van Jezus. De verschillende duetten tussen de scenes door paste bij het verhaal, de pijn. Zo werd Dichterbij dan ooit, en de Waarheid, prachtig gezongen door Steven van Gils en Berry van de Wiel. En zong Berry van de Wiel op indrukwekkende wijze vanaf de kansel die als decorstuk werd gebruik het lied Open Einde. Dit lied kwam binnen evenals een Armeens lied dat werd gezongen door Elize Jorritsma die Maria speelde. Waarbij er in het publiek wat traantjes werden weg gepikt.

De belangrijkste thema’s van het eeuwenoude verhaal over de laatste uren van Jezus ‘leven’, lijden en opstanding zijn van alle tijden. Op 28 maart was voelbaar hoe actueel thema’s als; lijden, wanhoop en hoop, veerkracht, vergeving, dood en een nieuw begin anno 2018 zijn, ook in de Langstraat. Waarbij de gekozen muziek nog meer lading gaf aan de boodschap van verbinding.

Wat ook indrukwekkend was waren de tieners die het verlichte kruis naar binnen droegen, de stilte in een volle kerk maakte indruk. De koren Arabesk en Phonè zongen vol passie met elkaar Pak maar mijn hand wat een kippenvel moment opleverde.

De Passie van de Langstraat leeft in Waalwijk dat blijkt wel, de boodschap van hoop, liefde, omzien naar elkaar en verbinding kwam binnen. Na afloop was er staande ovatie voor de koren, de acteurs, de organisatie. Wat een evenement en dat in Waalwijk. Een evenement dat met recht thuis hoort in de Langstraat. Volgend jaar kan een tweede editie niet uitblijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen