Inventarisatie archief Gereformeerde Kerk Sprang-Capelle e.o. afgerond

Foto: Salha

De inventarisatie van het archief van de Gereformeerde Kerk van Sprang-Capelle e.o. én van de archieven van de rechtsvoorgangers is afgerond. Daarmee is een klus van twee jaar tot een einde gekomen. Vrijwilliger Jan Korpershoek begon in januari 2016 met het beschrijven van de archiefstukken van de kerk.

Het archief van de Gereformeerde Kerk van Vrijhoeve-Capelle werd in 1988 in bewaring gegeven, het archief van de kerk van Sprang volgde in 1992. In de loop der jaren werden talrijke aanvullingen toegevoegd en dat maakte een herinventarisatie van het gehele archief noodzakelijk. Jan Korpershoek bestudeerde de ingewikkelde geschiedenis van deze kerken en beschreef alle archiefstukken opnieuw. Onder begeleiding van Liesbeth Verwimp van het Streekarchief werd gekomen tot een nieuwe indeling van het archief die een goed inzicht geeft in de evolutie van de kerken tot de huidige Gereformeerde Kerk Sprang-Capelle e.o..

De oudste stukken in de archieven zijn de notulenboeken van de kerkenraden. Het oudste notulenboek van de Herstelde Gereformeerde Gemeente van Sprang dateert van 1835, dat van de Herstelde Gereformeerde gemeente van Vrijhoeve-Capelle komt uit 1837. Het archief loopt tot 2017 en telt in totaal 8 strekkende meter aan archiefstukken.

De archieven, met de toegangscode 1178, zijn geheel te doorzoeken via Archieven op www.salha.nl. De stukken kunnen in de studiezaal worden geraadpleegd. Hierbij geldt wel een openbaarheidsbeperking van 50 jaar.

Liesbeth Verwimp van het Streekarchief overhandigt bloemen aan vrijwilliger Jan Korpershoek die zich twee jaar inzette voor het ordenen van het archief (6 februari 2018)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen