Gemeente Waalwijk stelt beleid voor zonnevelden en windmolens vast

08 mrt , 14:38 Gemeente
windmolens maken overuren
FPMB Erik Haverhals
WAALWIJK - Op donderdag 7 maart is de Beleidsvisie Grootschalige Opwek Duurzame Energie vastgesteld door de gemeenteraad van Waalwijk. In deze visie staat onder andere op welke locaties windmolens en zonnevelden mogen komen en onder welke voorwaarden. Met het vaststellen van de Beleidsvisie heeft de gemeenteraad de richtlijnen die in de beleidsvisie staan aangenomen.
Uit de onderzoeken die de afgelopen periode zijn gedaan zijn er twee geschikte gebieden overgebleven voor windmolens: Haven Acht in Waalwijk en Buitenpolders, tussen Sprang-Capelle en Waspik. Voor zonnevelden zijn drie zones ten westen van de bedrijventerreinen Scharlo en Maasoever en één bij het Ecopark in Waalwijk als mogelijke locaties aangemerkt. In totaal is er plek voor 8 tot 10 windmolens en maximaal 15 hectare aan zonnevelden. Hiermee is het in 2030 mogelijk om 50% van het totale elektriciteitsverbruik in de gemeente Waalwijk duurzaam op te wekken. Wethouder Sheila Schuijffel reageert tevreden: “Ik ben blij. We zetten hiermee een flinke stap naar een klimaatneutraal Waalwijk. Belangrijk voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen”.

De lokale samenleving profiteert mee

Niet alleen de voorkeursgebieden staan in de Beleidsvisie. Ook komt aan bod hoe initiatieven van meerwaarde moeten zijn voor de lokale maatschappij. Zo moeten de zonne- en windprojecten voor minimaal 50% in handen zijn van lokale partijen. Dat kunnen inwoners van de gemeente Waalwijk zijn, omwonenden in andere gemeenten en tot slot de gemeente Waalwijk om het percentage aan te vullen indien nodig. Schuijffel: “Ook komt er een Omgevingsfonds, waaraan elk windpark of zonneveld moet bijdragen. Uit dit fonds worden duurzame projecten en andere initiatieven in het gebied gefinancierd. We verwachten dat er dankzij dit fonds ongeveer 85.000 euro per jaar voor initiatieven in de omgeving beschikbaar is. Dit bedrag is afhankelijk van de opbrengst.”
Voor omwonenden die straks op minder dan 750 meter afstand van een windmolen wonen, komt er een Omwonendenregeling. Zij ontvangen jaarlijks of eenmalig een bedrag van de exploitant, als tegemoetkoming vanwege de soms ingrijpende verandering in hun woonomgeving en mogelijke hinder.

Volgende fase: de ontwikkelfase

Nu de gebieden en voorwaarden bekend zijn, kunnen partijen die een zonneveld willen aanleggen of een windpark willen realiseren een voorstel indienen. Dat betekent niet dat er al gebouwd gaat worden. Voor windmolens moet er eerst vervolgonderzoek worden gedaan. Initiatiefnemers van windprojecten moeten een project-milieueffectrapport opstellen, met daarin de mogelijke effecten van het project op mens en milieu. Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken en het door de ontwikkelaar gedane voorstel beslist de gemeente uiteindelijk of een vergunning wordt verleend of niet. Naar verwachting duurt de ontwikkelfase 2 jaar.
Kijk voor meer informatie op duurzaam.waalwijk.nl/zonne-en-windenergie