Gemeente start met bestrijden eikenprocessierups

22 apr 2022, 10:37 Gemeente
eikenprocessierups
GGD

WAALWIJK - De eerste rupsen zijn aangetroffen, maar hebben nog geen brandharen die de overlast veroorzaken. Hét moment om te starten met het preventief bespuiten van de bladeren van bomen. Dat gebeurt niet alleen overdag, maar ook ’s avonds, in de nacht en ’s ochtends vroeg. Op plekken waar beschermde dagvlindersoorten voorkomen, worden de rupsen weggezogen.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte waar het verantwoord is en waar vorig jaar veel overlast was. Nesten op plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen, sportcomplexen en zorginstellingen bestrijden ze eerder. In natuurgebieden of op particulier terrein vindt geen bestrijding plaats. De bestrijding vindt plaats op verschillende manieren en op verschillende momenten.

De bladeren van bomen waar de eikenprocessierups zich mee voedt, bespuit de gemeente met een biologisch bestrijdingsmiddel (Xentari WG). Dat doen ze voordat de rupsen brandharen hebben. De rupsen eten deze bladeren en gaan daardoor dood. Als er voldoende bladeren aan de bomen zitten, start de gemeente met dit preventief bestrijden. Dat is meestal eind april, begin mei. Afhankelijk van de weersomstandigheden.

Het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari WG is niet schadelijk voor mens of dier. Het zorgt ervoor dat de eiwitten in de maag van de rups kristalliseren. Dit beschadigt de maag zodat de rups sterft. Dat gebeurt ongeveer een week na het eten van het blad.

Door nesten weg te zuigen

Op plekken waar beschermde vlindersoorten voorkomen mag de gemeente volgens de natuurwetgeving niet biologisch bestrijden. Hier kan de gemeente de rupsen bestrijden door ze weg te zuigen. Deze manier heeft wel meer (gezondheids-)risico voor de uitvoerende medewerkers. Daarom gebruikt de gemeente deze manier alleen als er een gevaar is voor de gezondheid. Dit wegzuigen gebeurt in de maanden mei, juni en juli.

Met natuurlijke vijanden

Eigenlijk zorgen natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp, roofwantsen en vogels voor een natuurlijk evenwicht. Omdat de eikenprocessierups niet uit Nederland komt, is er nog geen goed evenwicht in het ecosysteem van eten en gegeten worden. De natuur kan de overlast dus nog niet zelf oplossen. De mens en dus de gemeente helpen hier een handje in. Zo proberen een goede basis te maken voor natuurlijke vijanden. Daarom hing de gemeente afgelopen tijd veel nestkastjes voor koolmezen en pimpelmezen op. Daarnaast wordt er gewerkt aan het vergroten van de biodiversiteit door onder andere bloemrijke bermen te maken. Deze natuurlijke bestrijding kost tijd en heeft vooral invloed op lange termijn.

Meld nesten!

Het melden van nesten is belangrijk. Ga niet zelf bestrijden. Geef je melding door op www.waalwijk.nl/melding of laat het de gemeente weten via 0416-683456.

Invloed op de gezondheid

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen klachten geven zoals hevige jeuk en irritatie van huid, ogen en luchtwegen. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Meer weten? Kijk op www.waalwijk.nl/eikenprocessierups