Er geldt dit jaar, net als vorig jaar, een vuurwerkverbod met Oud & Nieuw. Daarom organiseren de gemeenten in Hart van Brabant een inlevermoment op woensdag 22 en donderdag 23 december.
Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus is de werkdruk in de zorg momenteel weer erg hoog. Met het vuurwerkverbod hoopt het kabinet deze niet verder op te laten lopen. Bij de laatste jaarwisseling zonder vuurwerkverbod belandden zo’n 1300 mensen in het ziekenhuis en op de huisartsenpost met vuurwerkletsel. Met het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling 2020/2021 waren dit er bijna 400, een aanzienlijk lager aantal. Ook bemoeilijkt vuurwerk het handhaven van de openbare orde tijdens de jaarwisseling op veel plekken in het land.
Inwoners van de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk kunnen op 22 en 23 december 2021 vuurwerk inleveren. Inleveren kan op twee locaties en op twee momenten.
Er mag alleen vuurwerk uit de categorieën F2 (consumentenvuurwerk) en F3 (knalvuurwerk, vuurpijlen, enkelschotsbuizen etc. dat sinds december 2020 verboden is) naar het inleverpunt vervoerd worden en ingeleverd worden. Van het F3 vuurwerk mag per persoon maximaal 25 kg ingeleverd worden. Indien er per persoon meer dan 25 kg wordt ingeleverd, wordt de politie in kennis gesteld.
Vanwege het gevaar is het niet toegestaan het volgende vuurwerk te vervoeren en in te leveren: professioneel vuurwerk (categorie F4) of zelfgemaakt dan wel geknutseld vuurwerk of vuurwerk dat niet is voorzien een F categorie. Indien dit vuurwerk toch wordt ingeleverd op één van de genoemde inleverlocaties, wordt onmiddellijk de politie in kennis gesteld.
Op het inleverpunt neemt een speciaal transportbedrijf het vuurwerk in en vervoert dit vervolgens veilig naar een innamepunt waar het vernietigd zal worden.
Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.
We roepen op om alleen te komen. Bij klachten blijf je thuis. Op de inleverlocatie worden specifieke aanwijzingen gegeven om het inleveren veilig te laten plaatsvinden.
Ieder jaar is er veel schade door het afsteken van vuurwerk. Ook in onze gemeente worden vuilnisbakken, lantaarnpalen, verkeersborden opgeblazen door vuurwerk. Dat kost de gemeente en daarmee ook alle inwoners veel geld. Illegaal zwaar vuurwerk ligt vaak gewoon opgeslagen bij mensen thuis. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving. Meldingen van opslag of illegale handel worden door gemeente en politie opgepakt en gecontroleerd.
Meld overlast, schade of opslag van zwaar vuurwerk! Geef zoveel mogelijk gegevens door, bijvoorbeeld het signalement van de dader(s). Jouw melding kan helpen om de schade te verhalen op de dader(s).
Bel de politie:
0900 – 8844 (algemeen telefoonnummer)
112 (bij spoed)
Of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 (gratis)