Gemeente Waalwijk gestart met subsidie voor afkoppelen hemelwater

Foto: Piqsels.com

Inwoners en ondernemers uit Waalwijk, Waspik en Sprang-Capelle kunnen nu subsidie aanvragen voor het op eigen terrein afkoppelen van hemelwater (regen, sneeuw en andere vormen neerslag). De gemeente wil hiermee stimuleren schoon hemelwater in de grond te laten zakken in plaats van in het riool. Door regenpijpen af te koppelen van het riool, wordt de riolering minder belast. Dat helpt mee om bij hevige regen wateroverlast te voorkomen.

Wateroverlast

Het klimaat verandert. Denk aan de extreme regenbuien met onweer die zorgden voor wateroverlast en schade. Volgens klimaatdeskundigen gaat het in de toekomst vaker en harder regenen. De rioolbuizen kunnen deze waterhoeveelheid niet verwerken. Daardoor hebben we steeds meer te maken met wateroverlast en komen straten blank te staan.

Klimaatbestendig

Wethouder Dilek Odabasi legt uit waarom de gemeente start met een ‘stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater’: “We zijn al een paar jaar bezig om ervoor te zorgen dat flinke plensbuien niet meteen voor wateroverlast zorgen. Waalwijk weerbaar maken tegen het veranderende klimaat, oftewel klimaatbestendig. Door onder andere schoon hemelwater af te koppelen van de riolering kan wateroverlast in de toekomst beperkt worden. We leggen daarom bij het herinrichten van straten een apart ‘hemelwaterriool’ aan. En speciale voorzieningen waardoor het hemelwater rechtstreeks de grond in kan trekken. Met de nieuwe stimuleringsregeling stimuleren we onze inwoners om ook hun steentje bij te dragen. Want we kunnen het niet alleen”

Wat kunnen inwoners doen

De regen die op het dak van op woning, schuur, school of bedrijfspand valt, loopt nu via de regenpijp naar de riolering. Dit is schoon water en hoort eigenlijk niet thuis in het riool. Inwoners kunnen dit water afkoppelen van het riool en op die manier de wateroverlast in de toekomst beperken. Daarnaast hou je het water vast. Het zakt weg in de bodem of voedt het oppervlaktewater. En dat is goed voor al het groen in de eigen omgeving. En groen zorgt weer verkoeling.

Subsidie

De financiële bijdrage van de ‘stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater’ bedraagt 10 euro per m2 verhard oppervlak tussen de 20 en 300 m2 . De subsidieregeling loopt tot uiterlijk 31 december 2024. Op www.waalwijk.nl/afkoppelenregenwater lees je alles over het afkoppelen, de subsidievoorwaarden en hoe je subsidie aan kunt vragen.

Integraal Waterplan Waalwijk

De afkoppelsubsidie is onderdeel van het Integraal Waterplan Waalwijk 2021 – 2024. In dit plan beschrijft de gemeente waar ze het geld uit de rioolheffing de komende jaren aan wil besteden. Hierin is een jaarlijks aan subsidies uit te keren budget van € 250.000,- opgenomen voor het afkoppelen van hemelwater.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen