Expositie Leonie Gossens in Kunstencentrum Waalwijk

Foto: Leonie Gossens

WAALWIJK – Van maandag 1 november tot en met 23 december is er een expositie in Kunstencentrum Waalwijk met het werk van Leonie Gossens uit Waalwijk. Begonnen in de doka van KCW, maar inmiddels professioneel fotograaf en beeldend kunstenaar.

In de tentoonstelling ‘Herinneringen Planten’ tast Leonie Gossens aan de hand van haar familiearchief de herinneringen aan haar oma af. Hoeveel weet ze eigenlijk van haar moeders moeder op basis van haar eigen herinneringen? Wat kan zij zich vooral herinneren door verhalen die zijn verteld? Twee foto’s nam de kunstenares gedurende een groot deel van haar leven met zich mee, maar de momenten waarop haar oma is afgebeeld, kan zij zich niet meer herinneren.

Herinneringen Planten bestaat uit een fotografisch onderzoek met zowel analoge als digitale elementen, interviews met de moeder van de maker en een poëtische filmische vertaling van de reconstructie van de oude en nieuwe herinneringen aan haar oma. Herinneringen Planten gaat over moeders en dochters, over verbondenheid tussen generaties en overgeërfde gewoontes. In het project worden diverse (fotografische) technieken gebruikt: fotogram, cyanotype, ecoprint, fotografiek, anthotypie, lumenprint, mixed media en film. Het werk is voor de allereerste keer te zien voor publiek.

Leonie Gossens studeerde o.a. Kunst & Kunstbeleid aan de Universiteit van Groningen en voltooide onlangs de opleiding Photographic Design aan de Fotovakschool in Rotterdam. Ze is geselecteerd voor GUP New Talent 2022, dat in december 2021 wordt gepubliceerd en werd al uitgelicht door o.a. Witte Rook, Lens Culture, Aeonian Magazine en Art Doc magazine.

In de artistieke praktijk van Leonie Gossens komen makend onderzoek en een multidisciplinaire benadering bij elkaar. Als fotograaf en kunstenaar probeert zij te vangen dat wat er niet meer is, nog niet is geweest of misschien niet heeft mogen zijn. Niet het hier en nu, maar het afwezige probeert zij te vertalen in iets zichtbaars. Startpunt voor haar fotografische en beeldende experimenten is een gevoeligheid voor het schijnbaar onopvallende of afwijkende. Vanuit haar gedachten volgt een zoektocht naar een visuele en tastbare vertaling hiervan.

Zowel bestaand fotografisch materiaal als een beeld uit de dagelijkse realiteit kan het vertrekpunt zijn voor haar beeldende onderzoek. Door analoge en digitale fotografische technieken wordt het bestaande beeld gemanipuleerd tot iets nieuws. De onderzoeksfase is een essentieel onderdeel voor de fotografische en beeldende materialiteit die uiteindelijk ontstaat.

Kunstencentrum Waalwijk is gevestigd aan de Irenestraat 3. De expositie Herinneringen Planten is te zien op alle verdiepingen van het KCW en geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 21.30 uur. Meer informatie: www.kunstencentrumwaalwijk.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden