Column: Gemeente is weg kwijt bij evenementenbeleid

Muziekfeest op het plein 2022
Muziekfeest op het plein 2022
Foto: Waalwijk.nieuws.nl

WAALWIJK – In het Brabants Dagblad van 17 maart jl. was te lezen dat, wat de gemeente betreft, het roer om moet bij Jongerencentrum Tavenu. Als reden werd opgegeven dat steeds meer jongeren te maken krijgen met zorgtrajecten. En dat er daardoor minder of geen tijd meer overblijft voor evenementen. Het bestuur van Tavenu trok daaruit de conclusie dat meer tijd moet worden gestoken in voorlichting aan, ondersteuning én begeleiding van jongeren. Voor de organisatie c.q. ondersteuning van grote evenementen in Waalwijk is daardoor geen capaciteit meer beschikbaar. Zo af en toe een evenement door en voor jongeren kan er nog net van af.

Iedereen weet dat Waalwijk zich, dankzij Tavenu, heeft kunnen profileren als een stad die in staat was in korte tijd een serie prachtige evenementen neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan AVRO/TROS Muziekfeest dat tweemaal achter elkaar naar Waalwijk kwam. Wat de gemeente vergeet is dat het betrekken van jongeren bij de organisatie van evenementen veel voordelen heeft opgeleverd. Hun gevoel van eigen waarde werd daardoor versterkt, ze vergaten hun problemen, ontdekten hun eigen talenten, sloten vriendschappen, leerden samen te werken en waren trots op wat ze presteerden. Resultaten die er mogen zijn en die voorkwamen dat er een beroep moest worden gedaan op de minder succesvolle, traditionele aanpak van Jeugdzorg De gemeente deed zelf ook vaak een beroep op Tavenu. Daarom is het frappant dat de gemeente nu opeens vindt dat jongerenhulpverlening middels het ondersteunen van evenementen niet langer meer mogelijk is.

De rol die Tavenu speelde bij het evenementenaanbod gaat nu naar BIZ, wat staat voor “BedrijvenInvesteringsZone”. Deze club, bestaande uit winkeliers/ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum, heeft een heel andere prioriteit: het financiële terugverdieneffect. De vraag is of ze hun financiële bijdrage aan BIZ willen inzetten voor evenementen. Het lijkt erop dat de gemeente er voor kiest het kind met het badwater weg te gooien. Hopelijk herhaalt zich niet de geschiedenis van 2006, toen enkele ondernemende figuren de “Winterboulevard” organiseerden met als hoofdattractie een ijsbaan. Dat evenement werd, mede door gebrek aan ervaring van de organisatoren, uiteindelijk een groot financieel debacle. Een rasechte Waalwijker trekt dan de enig juiste conclusie: “Schoenmaker blijf bij je leest”

Ad Hok

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen