Het groene gras van de buren

Foto: Michel Geers

Waalwijk eindigt in de Groenindex van de universiteit van Wageningen op plek 361. Nederland telt 388 gemeenten. Een mooi spreekwoord luidt: ‘Bij de buren is het gras altijd groener.’ Iets wat voor Waalwijk in dit geval dus ook echt zo is. En dat is een probleem.

“Het zien van natuur maakt ons rustig en gelukkiger.” Dat stellen Agnes van den Berg en Yannick Joye. En dat zijn geen groene gekkies die samen met hun sekte onder invloed van LSD bomen knuffelen om rustig van te worden. Het gaat hier om een hoogleraar omgevingspsychologie en een doorgestudeerde Doctor of Philosophy, die op basis van verschillende onderzoeken stellen dat natuur ervoor zorgt dat een mens gelukkiger is en minder stress ervaart.

Neem een boom. Een beuk. Een kwartjesbeuk. Die leeft met de seizoenen mee. In de winter is hij kaal en sober, zoals de winter dat zelf ook kan zijn. In de lente leeft hij op, worden de blaadjes geboren en kleurt de beuk langzaam maar zeker groen. In de zomer zit de beuk helemaal vol met blad en imponeert hij door uit de grond te steken als een kroonluchter vice versa. In de herfst treurt hij. Maar treuren doet hij mooi; met duizend-en-een tinten bruin, rood en geel. Melancholiek en schoonheid paren. De natuur op z’n best. Nu. Probeer eens tegen een betonnen flatgebouw aan te kijken en het verschil der seizoenen te herkennen, laat staan mooi te vinden.

Dan bestaat er nog zoiets als zuurstof. Uit onderzoek is gebleken dat zuurstof redelijk belangrijk is om te kunnen leven. En er zweeft ook nog iets rond als koolstofdioxide, beter bekend als CO2. Uit nog meer onderzoek is gebleken dat koolstofdioxide er in toenemende mate voor zorgt dat wij en eigenlijk alles om ons heen minder lang gaan leven. Groen (ofwel bomen, planten, struiken en grassen) pakt die koolstofdioxide, mixt dat met een beetje water en zonlicht en maakt daar op magische wijze – Hans Klok is er niks bij – glucose en zuurstof van. Wat wil een mens nog meer?

Meer groen zorgt voor meer geluk, rust en zuurstof. Daarnaast zorgt het voor een vermindering van stress en koolstofdioxide. Bovendien geeft het vergankelijkheid de kleur die het verdient.

Ik denk dat het hoog tijd wordt dat we even bij het groene gras van de buren gaan kijken.

Gelukkig blijkt het bij de gemeente op de agenda te staan.

Joep


Wie is Joep?

Joep heeft een korte historie (27) van banen en reizen en schrijft met zijn eigen bedrijf JouwTekstman voor verschillende platforms en opdrachtgevers. In de column ‘Joeps kijk op Waalwijk’ verwondert hij zich over zaken die zich binnen de stadsgrenzen afspelen. Hij doet dat met een frisse blik en vaak een ironische ondertoon. 

KLIK HIER om de andere columns van Joep te lezen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen