Boek & Theater Proeverij op 9 november

Wim Daniëls
Wim Daniëls
Foto: Heidi Wils Fotografie

WAALWIJK – Op dinsdag 9 november 2021 om 20.30 uur organiseren Theater De Leest en de Bibliotheek Waalwijk de tweede Boek & Theater Proeverij. Tijdens deze Proeverij krijgt het publiek op een luchtige wijze boeken voorgeschoteld die dit seizoen in een toneelbewerking in De Leest te zien zijn. Er zijn korte boekpresentaties, er worden trailers vertoond en er worden interessante gesprekken gevoerd met schrijvers en theatermakers.

De avond wordt wederom gepresenteerd door niemand minder dan taalkundige en schrijver Wim Daniëls. De aanwezige gasten zijn regisseur Hanneke Braam, actrice en zangeres Lisse Knaapen, Nederlandse psychiater, schrijver en columnist Bram Bakker, bibliotheek-collectioneur Leonoor van Dam en mogelijk nog meer interessante schrijvers en theatermakers.

Hanneke Braam vertelt deze avond over haar werk als regisseur en in het bijzonder over het Bonita Avenue, het toneelstuk naar de bejubelde en bekroonde gelijknamige roman van Peter Buwalda. Actrice en zangeres Lisse Knaapen vertelt over haar rol in de muzikale solovoorstelling ‘In het licht’ gebaseerd op het indrukwekkende boek ‘Mijn ware verhaal’ van Karin Bloemen. Psychiater, schrijver en columnist Bram Bakker vertelt over zijn nieuwe theatershow ‘De Balansfabriek’ waarin hij een ander perspectief biedt op de gezondheidzorg. En Leonoor van Dam verslindt als collectioneur van boeken en films van de bieb alles wat los en vast zit. Zij zal kort de inhoud van de verschillende boeken toelichten die komende tijd op het podium van De Leest te zien zijn.

Op deze avond krijgen gasten naast aantrekkelijke kortingen op theaterkaartjes ook het boek ‘Nederland Leest’ gratis mee naar huis. Kaarten reserveren voor de Boek & Theater Proeverij? Ga dan naar www.deleest.nl De kaarten kosten € 5,- per persoon, inclusief drankje.

Boekvoorstellingen en schrijvers op de planken dit seizoen in De Leest:
di 23 nov Aaf Brandt Corstius – Welkom bij mijn Zielige Jeugd
vr 26 nov Vrijdag (Hugo Claus) – Toneelgroep Maastricht (Fedja van Huêt, Anniek Pheifer e.a.)
zo 23 jan Oorlogswinter (Jan Terlouw) – Toneelgroep Jonge Honden
do 27 jan Wim Daniëls – Koken met taal
do 3 feb Bonita Avenue (Peter Buwalda) – Hajo Bruins, Oda Spelbos e.a.
zo 13 feb Yvonne Keuls – Familiegedoe
wo 16 feb Diederik Jekel – Orde in de Chaos
za 19 feb Bram Bakker – De Balansfabriek
vr 11 mrt In het Licht (naar het boek ‘Mijn ware verhaal’ van Karin Bloemen) – Solo Stories

Over Wim Daniëls

Wim Daniëls (11 oktober 1954) is schrijver van boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast geeft hij lezingen en voordrachten. Op donderdag 27 januari 2022 staat Wim Daniëls met zijn theatercollege Koken met taal zelf op het podium in De Leest.

Over Hanneke Braam

Hanneke Braam (1979) studeerde in 2001 af aan de Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ. Daarna werkt ze als regieassistent van vele regisseurs waaronder Gerardjan Rijnders, Titus Tiel Groenestege en Ignace Cornelissen. In 2004 richt ze haar eigen gezelschap Braamtheater op. Na vele bekende boeken te hebben geregisseerd (o.a. Twee Vrouwen naar het boek van Harry Mulisch, Roem van Ger Thijs en Genoeg nu over jou! Van Magne van der Berg) ging in 2019 de toneelversie van Turks Fruit in regie van Hanneke in première. Hiervoor werd ze genomineerd voor de VSCD regieprijs. Naast toneel regisseert Hanneke ook musical en cabaret . Ze is de vaste regisseur van Anne Neuteboom, Thijs van der Meeberg en Marco Lopes.

Over Lisse Knaapen

Lisse Knaapen (1993) studeerde in 2015 cum laude af aan de opleiding Muziektheater op Codarts in Rotterdam. Bij haar afstuderen ontving ze een stipendium van Vrienden van Codarts. Tijdens haar opleiding trad Lisse op in verschillende bandjes. Ze speelde in Project JCS (Jesus Christ Superstar), Wolfshuilen van Toneelgroep Maastricht en een installatievoorstelling van Pipslab op Lowlands. In M-Lab speelde Lisse de hoofdrol in de musical Spring Awakening en ook speelde ze in het tv-programma Het Klokhuis. Voor haar hoofdrol in de musical SKY ontving ze lovende recensies en werd ze genomineerd voor de Musical Award voor Aanstormend Talent. Ook was ze te zien in de toneelvoorstelling Intouchables. Het afgelopen theaterseizoen speelde Lisse de indringende solovoorstelling Emma Wil Leven, naar de documentaire van Jessica Villerius over Emma, die jarenlang streed tegen de ziekte anorexia. Op dit moment speelt Lisse de rol van Ada in de alom geprezen musical Soldaat van Oranje.

Over Bram Bakker

Bram Bakker (1963) is psychiater en eerste geneeskundige bij Trubendorffer Verslavingszorg en uitgever bij Uitgeverij Lucht. Hij werkte daarvoor op veel uiteenlopende plekken in de GGZ. Als publicist (o.a. voor Plus Magazine) schrijft Bram over zijn vak, de gezondheidszorg en over zijn passie hardlopen. Over zijn ervaringen als patiënt schreef hij ‘De dokter als patiënt’. Hij stond twee seizoenen in het theater met cabaretière Marjolijn van Kooten met het succesvolle programma ´Geen paniek´. Vervolgens toerde hij met het programma ´Wat beweegt de hardloper?’ met o.a. Hans Koeleman en Abdelkader Benali. Daarna was het tijd voor een eigen eerste soloprogramma. Dit seizoen is Bram alweer met zijn tweede soloprogramma ‘De Balansfabriek’ in de Nederlandse theaters te zien.

Over Leonoor van Dam

Leonoor van Dam (13 september 1986) is een van de drie collectioneurs die binnen de Bibliotheek Midden-Brabant verantwoordelijk zijn voor de inkoop van boeken en films. Je kunt haar kennen van haar leestips op het Instagramaccount van de Bibliotheek of als het gezicht van het Boekenprogramma ‘360° boeken’, dat de bibliotheek samen met Omroep Tilburg maakt. Leonoor leest alles wat los en vast zit en is niet te beroerd om met films- en boekentips te komen.

Sfeerbeeld van de vorige editie (november 2019).
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen