Coöperatie Hof van Capelle plaatst verbodsborden rond woonwijk

SPRANG-CAPELLE – Bij de toegangen tot de woonwijk Hof van Capelle in Sprang-Capelle zijn borden geplaatst met de tekst ‘Eigen terrein – verboden toegang’. Ook bij de toegangen tot het voetpad rond de recreatieplas en het strandje op het middenterrein zijn dergelijke borden geplaatst.

De coöperatie, waarin alle bewoners zich hebben verenigd, heeft daartoe besloten omdat het niet iedereen duidelijk was dat Hof van Capelle particulier terrein is. “Elke zaterdagmorgen is hier een ploeg vrijwilligers aan de slag voor het onderhoud van het groen. Hof van Capelle is onze tuin”, verduidelijkt voorzitter Hanneke Blom van de coöperatie. Als voorwaarde voor de toestemming voor permanente bewoning heeft de provincie een forse investering verlangd van de bewoners voor de aanleg van een mini-slagenlandschap.

Trotse bewoners

“Het saamhorigheidsgevoel van de bewoners is heel sterk, we zijn de trotse bewoners van een prachtige wijk”, aldus Blom. “Helaas zijn er in het verleden mensen geweest die onze gastvrijheid misbruikten. Ze dachten bijvoorbeeld dat het strandje op het middenterrein openbaar was, lieten er veel rommel achter en zorgden voor overlast.”

Ook het voetpad langs de plas behoort tot het eigen terrein, en dat was volgens Blom voor hondenbezitters van buiten niet duidelijk. “Die komen aanrijden en laten snel even hun hond uit, meestal zonder de uitwerpselen op te ruimen.”

Er zijn zelfs jongeren geweest die langs de geluidswal gingen crossen, aldus Blom. “Daar is met veel liefde en zorg beplanting door onze vrijwilligers aangebracht, we hebben een muur voor oeverzwaluwen en er nestelen ijsvogeltjes en tal van andere vogels. Nu die borden er staan, en hekken met tourniquets bij de toegangen tot de plas zijn gemaakt, kan er geen misverstand meer bestaan.”

Er is voor de hoofdingang van Hof van Capelle een vrij toegankelijk, openbaar strand. De plas is geen openbaar viswater, alleen bewoners mogen er met een vispas van de coöperatie een hengeltje uitwerpen.

Tekst: Rens Groenendijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen