112

10.000 kilo asbest gedumpt in Waspik, politie zoekt getuigen

Foto: Regionaal Milieu Team Politie

Waspik – Dankzij een alerte voorbijganger heeft de politie vrijdagavond 31 januari 10.000 kilo gedumpt asbest gevonden aan de Polanenweg. Het afval is opgehaald en verwerkt in opdracht van de gemeente.

Rond 22.00 uur komt er een melding binnen van een voorbijganger die met zijn hond aan het wandelen is op de Polanenweg. Hij zag daar een grote zak met afval liggen. Agenten en gemeente Waalwijk zijn ter plaatse gekomen en constateerden dat het vermoedelijk ging om asbest.

Na analyse van het materiaal is gebleken dat het inderdaad asbestplaten waren. De gemeente Waalwijk heeft een gespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven om het asbest op te ruimen. Team Milieu van de politie is een onderzoek begonnen naar degene die het asbesthoudende afval heeft gedumpt.

Getuigen

We zijn ook op zoek naar getuigen die mogelijk iets verdachts gezien hebben op de Polanenweg op vrijdagavond 31 januari tussen 20.30 uur en 22.00 uur. Heeft u tips of informatie, meld dit dan:

  • via de banner onder dit bericht
  • via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/aangifte-of-melding-doen
  • via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006)
  • anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M
  • anoniem via 0900-8844, niet uw naam zeggen en vragen naar TCI (Team Criminele Inlichtingen)

Schadelijk

Asbest is gevaarlijk wanneer losse vezels worden ingeademd. Vooral de mate van blootstelling bepaalt het risico op bepaalde aandoeningen.

De met het blote oog onzichtbare asbestvezeltje kunnen, wanneer ze worden ingeademd, diep in de longen doordringen. Op termijn kan dit bepaalde vormen van kanker veroorzaken. In Nederland sterven naar schatting jaarlijks zo’n 700 mensen aan kanker die is veroorzaakt door (vaak beroepsmatige) blootstelling aan asbest. (Bron: Rijkswaterstaat – Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Het dumpen van afval in de natuur levert grote schade op. Niet alleen aan het milieu, dat soms pas na jaren weer hersteld is, maar ook voor de eigenaar van de grond of water. Vaak zijn dat de gemeente of provincie. De kosten worden dan door iedereen betaald in de vorm van belasting. Het is dus van belang dat dit gestopt wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen