112

Air-softwapens aangetroffen in Goirle en Waalwijk

Airsoft wapen links en dienstwapen politie rechts
Foto: Politie

Goirle/Waalwijk – Agenten hebben op twee plekken air-softwapens in beslag genomen. Hiervoor zijn een 45-jarige Waalwijker en een 41-jarige Rotterdammer aangehouden. De wapens zijn in beslag genomen. Beide mannen zijn aangehouden voor wapenbezit.

Op de Eerste Zeine in Waalwijk is donderdagavond 4 juli omstreeks 19.00 uur een verdachte aangehouden na een melding van een alerte getuige. Na controle is bij de Waalwijker een wapen aangetroffen, welke hij in een holster op zijn lichaam droeg. Uit verder onderzoek bleek dat het om een balletjespistool ging.

Vrijdagochtend 5 juli omstreeks 2.45 uur is een 41-jarige Rotterdammer aangehouden in Goirle. De Rotterdammer besloot om zijn snelheid te verhogen toen hij zag dat er agenten achter hem reden. Na het geven van een stopteken konden agenten het voertuig controleren. Bij deze controle bleek de bestuurder ook een air-softpistool in zijn voertuig te hebben liggen.

Nepvuurwapens zijn verboden!

Nepvuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden. Ook als ze groter of kleiner dan het echte wapen zijn of als ze een andere kleur hebben. Air-softwapens zijn imitatiewapens waarmee plastic balletjes afgeschoten kunnen worden. De meeste air-softwapens lijken op bestaande vuurwapens. Hiervoor dient men lid zijn van een airsoft-vereniging en ouder te zijn dan 18 jaar. Het wapen mag niet op straat getoond worden.

Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Bedenk dat de politie een nepwapen op straat vaak behandelt als een echt wapen en daarbij geen risico neemt. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden waarbij de politie misschien zelfs moet schieten. Iedereen met een nepwapen is strafbaar; ook jongeren worden strafrechtelijk vervolgd.

Straffen voor nepwapens

Als je met een goedlijkend nepwapen op straat rondloopt dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, dan is dat een misdrijf. Je kunt tot wel negen maanden gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot 20.500 euro. Als je met een CE-goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook stevig: een geldboete die kan oplopen tot 8.200 euro.


  • Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met onze gratis Nieuwsbrief.¬†KLIK HIER¬†en meld je aan!
  • Download nu de WaalwijkApp (iOSAndroid) en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
  • KLIK HIER om de nieuwe website van Balkenende Media te bekijken!
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden