112

Boete voor appen op fiets wordt 95 euro

Foto: Pixabay

De boete voor appen op de fiets wordt 95 euro. Vanaf 1 juli wordt het verboden om met een telefoon in de hand te fietsen. De maatregel moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen.

Bronnen bevestigen berichtgeving van het AD hierover. De ministerraad bespreekt het voorstel vrijdag. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigde eind 2017 aan met een verbod op appen op de fiets te komen.

De hoogte van de boete zou zijn afgestemd op andere straffen die nu al gelden voor verkeersovertredingen door fietsers. Fietsen onder invloed kost 100 euro en door rood rijden 95 euro. Geen licht op je fiets? 55 euro.

Automobilisten die tijdens het rijden een mobieltje in de hand houden krijgen nu al een veel zwaardere straf: 240 euro. Dat heeft ermee te maken dat ze veel meer schade kunnen aanrichten aan anderen dan fietsers.

In de wet komt te staan dat het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen van voertuigen wordt verboden. Ook sms’en en bellen vallen dus onder het verbod. De term ‘mobiel elektronisch apparaat’ is gekozen met het oog op de introductie van nieuwe hand-held devices in de toekomst.

Er zijn geen recente cijfers bekend over het aantal ongevallen dat gebeurt door telefonerende of appende fietsers. Tien jaar geleden ging het om hooguit 4 procent van de fietsongelukken met letsel. Experts schatten dat dat percentage de laatste jaren fors is gestegen.


  • Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met onze gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan!
  • Of kies voor de Waalwijk App (iOSAndroid). Voor meer info KLIK HIER
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden