Financieringsadvies: Denk eens aan factoring

Foto: Wikimedia Commons / Manish.mpkumar

Kun je het je niet veroorloven om lang op je geld te wachten? Misschien heb je nu direct minder inkomsten vanwege de coronacrisis maar heb je wel personeelslasten die elke maand betaald moeten worden. Dan is factoring of voorfinanciering een verstandige keuze.

De uitstaande factuur werkt als onderpand van jouw lening. Dat geeft een factormaatschappij meer zekerheid dan bijvoorbeeld een reguliere geldverstrekker. Zo kunnen veel ondernemers die niet in aanmerking komen voor een lening toch een financiering krijgen.

Voorfinanciering van facturen

Bij voorfinanciering worden al je facturen binnen 24-48 uur nadat ze zijn verstuurd, voor een deel voorgeschoten. Heeft je klant uiteindelijk zelf de factuur voldaan? Dan krijg je het resterende deel uitbetaald. Zo kun je altijd over cash geld beschikken.

Factoring is factuurfinanciering

Factoring wordt ook wel factuurfinanciering genoemd en is een flexibele en gebruiksvriendelijke manier van financieren. Je hebt een factuur naar je klant verstuurd maar die wordt vaak pas laat betaald. Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij je als ondernemer het debiteurenrisico overdraagt aan een factoringmaatschappij. Je krijgt in ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf direct je geld en hoeft dus niet te wachten totdat de facturen zijn betaald.

Hoe werkt factoring?

In stappen ziet dat er als volgt uit:

  • Je kiest de factoringmaatschappij die het best past bij jouw behoefte. Daarvoor kun je het best eerst factoring bedrijven vergelijken.
  • Je levert een product of een dienst aan een zakelijke klant en stuurt zelf de klant daarvoor een factuur.
  • Een kopie van de factuur stuur je naar het factoringbedrijf. Soms kun je de factuur ook uploaden in een online afgeschermde omgeving.
  • Het factoringbedrijf ontvangt de openstaande factuur en checkt bij de debiteur, jouw klant dus, of dit bedrag klopt. Als dat zo is, wordt de factuur gefinancierd en ontvang je het openstaande bedrag minus de vergoeding die je betaalt voor financiering, meestal binnen 24 uur op uw rekening.
  • Jouw klant betaalt vervolgens het factuurbedrag direct aan het factoringbedrijf.
  • De uitstaande factuur werkt als onderpand van de lening van het factoringbedrijf. Dat betekent dat als jouw bedrijf failliet gaat, het factoringbedrijf nog steeds recht heeft op het openstaande bedrag van de factuur bij jouw klant. Dit hangt wel af van de factoringvorm die je kiest.

Wil je financieren op basis van je huidige openstaande facturen, toekomstige facturen of beide? Neem dan contact op met het

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen