Corona en zwangerschap, alle feiten op een rij

Foto: Nuvola

Met de intrede van het covid-19 virus staat onze hele maatschappij op zijn kop. Zo ook de geboortezorg. We kunnen ons voorstellen dat je je als zwangere of als kraamvrouw extra zorgen maakt. Voor zover we weten verloopt het ziektebeloop bij een zwangere vrouw hetzelfde als bij een niet zwangere vrouw. Hier hoef je je dus geen extra zorgen om te maken.

Hieronder een aantal feiten:

 • Het coronavirus lijkt niet gevaarlijk bij een zwangerschap.
  Er zijn met de tot zover beschikte onderzoeken geen aanwijzingen gevonden dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn om het virus te krijgen tegenover niet zwangere vrouwen.
 • Geen verhoogde kans op een miskraam.
  Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit nieuwe virus. Een infectie met het covid-19 virus kan hoge koorts veroorzaken. Hoge koorts kan weeën opwekken. Het is daarom belangrijk om als zwangere vrouw je temperatuur op te meten indien je je ziek voelt. Bel bij koorts of twijfel altijd je verloskundige.
 • Voorzorgmaatregelen betreft de hygiëne.
  De landelijk ingevoerde richtlijnen gelden ook voor zwangere vrouwen. Je hoeft geen extra maatregelen te nemen.
  – Vermijd drukte
  – Houd 1,5 meter afstand van anderen
  – Was je handen regelmatig met water en zeep
  – Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  – Gebruik papieren zakdoekjes
 • Borstvoeding kan tijdens (mogelijke) corona besmetting
  Je kunt borstvoeding geven als je (mogelijk) bent besmet het COVID-19. Borstvoeding heeft veel voordelen. Daarom moedigen we moeders aan om moedermelk te blijven geven als zij zich goed genoeg voelen. Belangrijk is wel dat de moeder de handen goed met water en zeep wast en hoest of niest in de elleboog. Het is namelijk wel mogelijk om de baby te besmetten als je zelf besmet bent.

Juist in deze tijd is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je je immuunsysteem op peil houdt met een gebalanceerd voedingspatroon met voldoende vitamines en mineralen. Je zou dit kunnen aanvullen met multivitaminen speciaal voor zwangeren. Zo weet je zeker dat je voldoende binnenkrijgt. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende rust en ontspanning te krijgen. Vooral in deze stressvolle tijden is het belangrijk het hoofd koel te houden. Dit zal je zwangerschap ten goede komen.

Gelukkig zijn er al een aantal versoepelingen van de maatregelen omtrent Corona. We mogen bijvoorbeeld weer alle echo’s maken, zowel medisch als op eigen verzoek, dus bel gerust voor een afspraak.

Mochten er vragen zijn over corona en zwangerschap kunnen jullie altijd bij ons terecht.

Nuvola verloskunde en echoscopie
www.praktijknuvola.nl

Dossier: Corona nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden