Logistiek planner Olav Kuijpers voelt zich als een vis in het water bij Delft Profielen Waalwijk

Foto:

Als een vis in het water. Zo voelt Olav Kuijpers zich op de afdeling expeditie bij Delft Profielen, waar hij sinds juli 2018 werkzaam is als Logistiek Planner. Hij leerde vrij snel de fijne kneepjes van het vak en maakte zich de transport- en productieplanning eigen. Samen met zijn collega’s zorgt Olav ervoor, dat de productie en expeditie op rolletjes draaien.

Puzzel

Olav ervaart de functie van Logistiek Planner als zeer dynamisch. Geen dag is volgens hem hetzelfde en je hebt te maken met zowel klanten, leveranciers als transportbedrijven. “Het zijn soms echt puzzels, waarbij je op zoek gaat naar de beste, meest efficiënte oplossing voor alle partijen. Je beoordeelt bijvoorbeeld de productiecapaciteit en bepaalt welke trailer geschikt is voor vervoer. Een groot voordeel is dat ik het volledige plaatje van inkoop tot levering zie”, zegt Olav. Hij haalt er dan ook veel voldoening uit, als de puzzel eenmaal is opgelost en iedereen tevreden is.

Alle zeilen bijzetten

Bij een spoedorder worden alle zeilen bijgezet om de opdracht naar tevredenheid uit te voeren. “We zijn er onlangs in geslaagd op maandag profielen te leveren, die pas op vrijdagmiddag besteld werden”, vertelt Olav trots, die uit eigen ervaring weet wat een tijdige levering voor een klant betekent. Als onderdeel van zijn inwerktraject bezocht hij met een collega van de afdeling verkoop een klant in Denemarken. ”Het was een leuke ervaring waarbij ik de klant gevraagd heb naar hun ervaring over de wijze waarop wij leveren en of we daar nog ondersteuning in kunnen bieden.”

Geven en nemen

Olav wist tot nu toe samen met zijn collega’s alles tijdig uit te leveren. Zelfs aan de grootste afnemer, de bouwbranche. Leveringen van zestig ton in 13 fases zijn voor deze branche geen uitzondering. Volgens de enthousiaste planner is het dan ook vaak een kwestie van geven en nemen, elkaar helpen naar kunnen en gunnen voor het beste resultaat. “We proberen waar mogelijk twee profielen op één lijn te voorkomen in verband met de ombouwtijd per profiel en kijken wat er op dat moment gedraaid wordt. Voor de populaire profielen 160, 155 en 137 geldt veelal dat ze in de hoge lijnen gedraaid worden.”

Ambities

Delft Profielen is een middelgroot productiebedrijf, wat Olav een groot voordeel vindt. “Het leuke van een productiebedrijf is dat je ook echt ziet wat er geleverd gaat worden, waardoor je een binding en gevoel met het product krijgt. Je bent betrokken bij het hele proces, iets dat ik altijd al graag wilde. Daarnaast is er een goede informele verstandhouding met alle collega’s.” Olav hoopt dat Delft Profielen in de toekomst groeit en verder uitbreidt op een nieuwe of bestaande locatie: “Hopelijk kan ik daarin een rol spelen. Mijn ambitie is om binnen vijf tot tien jaar een managementfunctie voor de planners te vervullen.” Na werktijd vindt Olav het fijn dat hij hierover nog kan sparren met zijn vriendin, die hij als studiegenoot leerde kennen. “Ook kan ik erg genieten van een paar uurtjes lekker fietsen, samen een film kijken of een spelletjesavond met vrienden.”

Tip van Olav

Aan alle (toekomstige) planners wil hij dan ook meegeven vooral open te staan voor alle vragen en wensen. Hij adviseert de klant pas iets terug te koppelen, als alle mogelijkheden onderzocht zijn. “Zoek de samenwerking op en blijf nieuwsgierig. Het is belangrijk om out-of-the-box te blijven denken”, vertelt Olav tot besluit.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden