Tennisvereniging RCW behaalt ‘Top Badges’ gezonde sportomgeving

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

In september 2020 behaalde Tennisvereniging RCW in Waalwijk het zilveren vignet ‘gezonde sportkantine’. De club leunde niet achterover, maar spande zich in voor een gezondere sportomgeving. Met resultaat: exact twee jaar later is RCW drie ‘Top Badges’ rijker en dat is bijzonder. RCW is namelijk de eerste tennisvereniging in Nederland die dit resultaat behaalde en van alle circa 30.000 sportverenigingen in ons land de twintigste met drie Top Badges.

Naast het behalen van het vignet ‘gezonde sportkantine’ zette Tennisvereniging RCW zich de afgelopen periode in om een gezondere sportomgeving te realiseren voor haar leden en bezoekers. Samen met GO Healthy en met ondersteuning van het landelijke Team:Fit werd de weg ingezet naar een rookvrije sportomgeving en is er veel aandacht besteed aan NIX18: geen alcohol voor minderjarigen. Met inzet van vrijwilligers is het RCW gelukt om op drie thema’s een Top Badge te halen. Dit houdt in dat RCW aan alle voorwaarden voldoet die landelijk zijn vastgesteld voor een gezondere sportomgeving.

Sporten in gezonde omgeving

Voorzitter Joost Snoeren nam de drie Top Badges in ontvangst uit handen van Irene Walk van Team:Fit en Ans Maijers namens GO Healthy. Irene Walk deelde daarbij een leuk feit: “Drie Top Badges is iets om trots op te zijn. RCW is namelijk de eerste tennisvereniging in Nederland die dit resultaat behaalde en van alle circa 30.000 sportverenigingen in ons land de twintigste met drie Top Badges.” Ze complimenteerde RCW bovendien met de aanpak. “De club heeft onze adviezen prima opgepikt. Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Zo verving RCW de standaard witte tosti door een zelfgemaakte volkoren tosti met 30+kaas. Ook staan er een waterkan en tomaatjes op de bar en is de chips vervangen door popcorn. Ans Maijers: “We zijn erg trots dat RCW zich hiervoor inzet. Het is een mooi voorbeeld is voor de andere verenigingen in Waalwijk die zich ook inzetten om dit te bereiken. Hopelijk kunnen we binnen afzienbare tijd zeggen dat iedereen die in Waalwijk aan het sporten is, dat in een gezondere omgeving kan doen.”

Waardering door leden

Joost Snoeren: “We zijn blij dat we deze stappen hebben gezet. Onze leden waarderen het gezonde aanbod in de kantine. Er was vooraf best wat angst dat de aanpassing van het aanbod in onze kantine omzetverlies zou opleveren. Dat is volledig ongegrond gebleken. Juist het nieuwe aanbod zet mensen aan om diverse producten te eten en te drinken. En uiteraard worden ook nog regelmatig het biertje, wijntje en de snacks besteld. Dat hoeft namelijk echt niet van de kaart. Ook zijn we zijn blij dat onze vereniging nu volledig rookvrij is.”

Zeven gezonde sportkantines

Naast RCW zijn zes andere sportkantines in gemeente Waalwijk in bezit van het vignet ‘Gezonde Sportkantine’: Voetbalvereniging RWB, Zwembad Olympia, Sporthal De Slagen, Sporthal De Zeine, Sporthal Waspik en Paardensportvereniging De Paardenvriend. Enkele andere accommodaties werken momenteel aan een gezonder aanbod in hun kantine en aan een gezondere sportomgeving.

Wilt u bij uw vereniging ook een gezondere sportkantine en een gezonde sportomgeving? Kunt u wel wat inspiratie gebruiken? Neem contact op met Edwin Kleiboer, GO Healthy-regisseur bij de gemeente Waalwijk: [email protected].

Fotobijschrift: Op dinsdag 6 september reikten Ans Maijers van gemeente Waalwijk (links) en Irene Walk van Team:Fit drie Top Badges uit aan Hans Hamers (tweede van links) en Joost Snoeren van tennisvereniging RCW in Waalwijk.

 

Cookieinstellingen