Walking Football bij WSC

Foto: WSC

WSC is een échte familieclub, voor jong en oud. Naast de jeugd en de senioren, zijn we daarom ook trots op het feit dat de RKC Old Stars en de Maluku Old Stars sinds een tijd bij ons de walking football afdeling vertegenwoordigen.

We hebben onlangs met een drietal heren een leuk gesprek gehad over hun gedeelde passie voor het walking football. Aan het woord zijn Wim van der Mark, Rob de Bruin en Abu Santi.

Met wie hebben we de eer en hoe mogen we jullie betrokkenheid bij het walking football zien?

Rob de Bruin en Wim van der Mark zijn beide onderdeel van de RKC Old Stars, nu aan hun eerste seizoen bij WSC begonnen, maar al 10 jaar actief in het walking football. Beide zijn verantwoordelijk voor de coördinatie binnen het team en zijn tevens de spil tussen WSC en de spelers. Abu Santi is een van de drie initiatiefnemers van de Maluku Old Stars, een onderdeel van de landelijke Maluku Old Stars en als zodanig na her en der gevoetbald te hebben is dit team 3 jaar geleden geland bij WSC.

Wat direct opvalt, is de passie en het enthousiasme waarmee de heren spreken over het spelletje en het sociale aspect er rondom heen. Want naast het feit dat het spelletje op het veld de aanleiding vormt, is overduidelijk geworden dat het samenzijn evenzo belangrijk is. Abu deelt een mooie anekdote over hun opstartjaren in Vught, waar spelers letterlijk van achter de geraniums zijn gehaald om vooral te genieten van het actief bezig zijn en de saamhorigheid. De Maluku Old Stars wil eenzaamheid in de Molukse en Indische gemeenschap tegengaan en verenigt deze doelgroep (die ook bestaat uit Nederlandse aanverwanten) sportief met elkaar.

Rob en Wim beamen het sociale aspect met eveneens mooie verhalen over buiten de velden leuke activiteiten te ondernemen met de groep en ook met de achterban. Denk daarbij aan jeu de boules met de dames, een Bourgondische bbq en een heus toernooi op Mallorca (met deelname van een Amerikaans team waarvan enkelen nog nooit een voetbal hadden aangeraakt).

Misschien een goed moment om het sportieve element te belichten en voor degenen die walking football niet kennen, wat houdt deze variant van ons geliefde spelletje eigenlijk in?

De pijlers onder het walking football zijn ‘bewegen, blijven bewegen en het samenzijn’. Alhoewel alle drie beamen dat het spelletje minder prestatiegericht is, merken we toch dat er een gezonde competitiedrift is. Dit kan soms leiden tot 2 uitdagingen met walking football: het stukje walking wordt hardlopen en het stukje voetballen blijft uitdagend wandelend, maar zorgt voor plezierige situaties lachen de heren. Er wordt op een veld wat iets kleiner is dan een kwart veld gespeeld, 6 tegen 6 en idealiter zijn er 2 à 3 wisselspelers bij. Om blessures te voorkomen wordt er veel aandacht besteed aan de warming-up en de cooling down. De ambitie is om de spelersgroep te laten groeien naar ongeveer 25 sporters, om zo ook blessureleed en verloop op te kunnen vangen. Daarnaast is ook de wens uitgesproken met een afvaardiging van minimaal 2 teams aan toernooien te kunnen deelnemen.

De Maluku Old Stars zijn onderling verbonden door de migratieachtergrond, Abu geeft aan dat ook ben deze groep door het sociale aspect op een sportieve manier uit te dragen, de vereenzaming wordt tegengegaan. Bovendien draagt deze sportiviteit ook bij aan een sneller herstel en een algeheel beter conditie. Iets wat nodig is om klachten op latere leeftijd te voorkomen.

We hebben het even gehad over hoe groot de teams zouden moeten zijn, maar wat zou er moeten gebeuren om heet walking football een nog groter succes te maken bij WSC?

De groepsgrootte is inderdaad van belang, waar bij de heren opmerken dat het niet noodzakelijk is om een voetbalachtergrond te hebben. Affiniteit ermee is natuurlijk wel zo fijn, maar als iemand zichzelf kan vinden aan de belangrijkste pijlers, dan nodigen we die personen graag uit om eens een aantal keer mee te trainen, want pas dan ervaar je écht hoe het eraan toe gaat. De kleedkamerhumor, het samen op het veld staan, ontspanning door inspanning. En op die manier ervaart iedereen of de klik er is, want zoals gezegd wordt er ook op sociaal vlak het nodige ondernomen. Op dit moment wordt gevoetbald door een diverse groep met een sportieve achtergrond in veldvoetbal, tennis en ook zaalvoetbal.

Succes voor het walking football zit hem meer in het kunnen samenstellen van een leuke en grotere groep voetballers die er samen de schouders onder wil zetten om sportief te blijven bewegen in een sociale context.

Zijn er naast deze leuke anekdotes en waardevolle informatie nog zaken die jullie met ons als lezers willen delen?

Walking football staat vanzelfsprekend ook open voor dames. De Maluku Old Stars hebben ooit een oproep daartoe gedaan, maar merkten dat de dames wat voorzichtiger waren dan de heren in het aanmelden en meetrainen. Dit terwijl gemengde teams zeer zeker mogelijk zijn, maar helaas tot op heden een uitzondering vormen. Heren en ook dames geïnteresseerden: kom gerust eens met ons meetrainen!

Naast het voetballen worden ook maatschappelijke initiatieven ontplooid, zo zijn de RKC Old Stars al eens gaan wandelen met de bewoners van Eikendonk. De Maluku Old Stars zijn niet alleen een mooi voorbeeld van de culturele diversiteit die samen voetbalt, er wordt op dit moment druk gewerkt aan een plan om deel te nemen aaneen toernooi in Indonesië. En er wordt op nationaal niveau gekeken of er een toernooi gehouden kan worden tussen de diverse afdelingen en een culinaire afsluiting behoort daarbij zeer zeker tot de doelstellingen.

De Maluku Old Stars trainen elke vrijdagavond op ons sportpark om 19:30, de RKC Old Stars trainen elke dinsdag op ons sportpark om 10:00.

Op vrijdag 13 mei 2022 vindt het RKC Walking Football toernooi plaats, waarin iedereen van harte welkom is om te komen kijken. Dit toernooi vindt naar alle waarschijnlijkheid gedeeltelijk plaats bij WSC en gedeeltelijk bij RKC Waalwijk. De afsluiting met de nodige culinaire versnaperingen vindt plaats in de RKC businessruimte. We hopen veel bezoekers te mogen ontvangen vanaf 11:00 op 13 mei.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen