DESK, NEO’25 en R.W.B. onderzoeken samenwerking met Vrouwenvoetbal

Foto: RWB

Voetbalverenigingen RWB, NEO’25 en DESK hebben donderdag 27 mei een intentieverklaring ondertekend. Voorzitters Ed van Ham van DESK, Hans van der Schans van NEO’25 en Bas Bruurmijn van RWB tekenden de verklaring waarmee een plan uitgewerkt wordt met de intentie om ook met de Vrouwen samen te gaan werken. De intentie hierbij is dat de samenwerking wat betreft Meiden en Vrouwenvoetbal stapsgewijs tot stand gaat komen.

ST-Teams

In april van dit jaar was al besloten om met het Meidenvoetbal samen te gaan werken. Deze samenwerking zorgt ervoor dat daar waar het nodig is in seizoen 2021-2022 ST teams opgericht kunnen worden. Meiden tot ca. 10 jaar oud blijven in deze samenwerkingsvorm samen met de jongens in gemengde teams voetballen. Teams vanaf MO11 t/m MO19 gaan daar waar nodig is spelen in een ST team. Meiden in een ST team blijven bij deze samenwerking lid van hun eigen vereniging cq blijven lid bij de vereniging waar ze zich aanmelden. Doel van de samenwerking is om er voor te zorgen dat de meiden maximaal spelplezier beleven aan het voetbal, waardoor uitstroom wordt beperkt en de instroom van meiden wordt vergroot.

Vrouwenvoetbal

De volgende stap in de samenwerking is het juni 2021 samenstellen van een werkgroep waarbij elke vereniging twee personen plus een bestuurslid afvaardigt. Deze werkgroep gaat kijken of het verstandig is om in seizoen 2022-2023 een SVO op te richten. De samenwerkingsvorm die bij de KNVB Samenwerkende Vrouwen Opleiding wordt genoemd heeft een eigen Sportlink-account en de mogelijkheid van eigen clubkleuren, tenue en naam. De leden van de SVO blijven daarbij lid van hun eigen voetbalvereniging.

Kwaliteit en plezier omhoog

De verenigingen vinden dat zij op eigen kracht de vrouwelijke voetballers onvoldoende kunnen bieden. Clubs hebben wel in een bepaalde leeftijdscategorie een aantal meiden, het zijn er vaak niet genoeg om ermee de competitie in te gaan. Daardoor zijn bij Meidenvoetbal vaak de leeftijds- en niveauverschillen altijd erg groot. Een optie wordt nu om in deze samenwerking teams samen te voegen. Uiteindelijk zal de kwaliteit en daarmee het plezier in het voetbal bij de meiden en vrouwen een flinke boost moeten krijgen. Alle drie de verenigingen hebben de overtuiging dat de kwaliteit alleen omhoog kan als verenigingen samen gaan werken. Mocht het zo zijn dat er meiden zijn die over enorm veel talent blijken te beschikken dan biedt de KNVB ook nog de mogelijkheid om over te stappen naar de jongens. Voorbeelden zijn er genoeg, alle huidige speelsters van de Oranje Leeuwinnnen hebben in het verleden gevoetbald met de jongens.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden