Jelte Hiemstra combineert Tachos met Handbalacademie Papendal

Foto: Tachos

De mannen van Red-Rag Tachos Heren 1, uitkomend in de Handbal-Eredivisie, kunnen mogelijk hun trainingsarbeid verder gaan opvoeren. Met deze jonge groep spelers (gem. leeftijd 21 jr.) wordt bekeken of het trainen intensiever opgepakt kan en of er mogelijkheden zijn om het binnen trainen te hervatten. Uiteraard gekoppeld aan strikte protocollen, maar daarnaast noodzakelijk een oplossing te vinden voor de forse Corona-testkosten.

We spreken dit keer Jelte Hiemstra, de 17-jarige linker-opbouwer van Red-Rag Tachos. Deze talentvolle atleet vertelt wat meer over zichzelf, de handbalsport en over zijn leven op de handbalacademie.

Hiemstra speelt nu voor het 2e jaar bij Tachos. Met zijn imposante lengte van 2 meter is hij een opvallende verschijning. Dit jaar voor het eerst aangesloten bij de Heren 1-selectie. Naast de wedstrijden met dit team speelt de jonge linker-opbouwspeler ook regelmatig mee met de landelijke A-jeugd, een druk schema dus. Ook is Jelte doordeweeks te vinden op Papendal, het Nationale Trainingscentrum van de Handbalacademie. Hij traint daar samen met andere talentvolle Nederlandse handballers, die dag in dag uit bezig zijn met de handbalsport.

Het leven op de handbalacademie vraagt veel discipline, zo vertelt Hiemstra. We trainen 2x per dag, in de ochtend en s ’avonds. Die trainingen bestaan o.a. uit conditie-, kracht- en baltrainingen. De resterende tijd besteed ik aan school. Alleen in de avond heb ik nog wat tijd voor mezelf. Het was voor Hiemstra wel een grote stap om te zetten. Op zo’n leeftijd uit huis en dan hélemaal gaan voor je sport is toch behoorlijk pittig. Het was best even wennen, je bent ineens op jezelf aangewezen en moet zelf voor alles zorgen! Toch ben ik blij dat ik deze beslissing heb genomen. De faciliteiten bij Tachos zijn super, maar tegen zo’n professionele omgeving en de fantastische mogelijkheden van Papendal kan geen enkele club op. Ik ben blij dat Tachos dit inziet en mij de kans geeft om me daar door te ontwikkelen. Want hij heeft de ambitie om later evt. de stap te kunnen zetten naar een buitenlandse competitie en professioneel handballer te worden.

Om zo’n 20 uur per week aan handbal te besteden gaat niet zomaar, daar zijn ook ’n flinke dosis passie, goede motivatie en aardig wat weerbaarheid voor nodig. Handbal is een snelle en harde sport. Zowel verdedigend als aanvallend zal je aardig moeten kunnen incasseren, maar ook stevig kunnen uitdelen en niet bang zijn. Zo vallen er wel eens rake klappen en gaat het er keihard aan toe. Maar dat motiveert me alleen maar, vertelt Hiemstra. Met zijn lengte en harde afstandsschoten is de linker-opbouwer aanvallend een gevaarlijke speler. Door zijn dreiging vanuit de 2e lijn moeten verdedigers op hem anticiperen waardoor er extra ruimte vrijkomt voor zijn medespelers. Jelte kijkt reikhalzend uit naar het volgende seizoen en de gelegenheid om de gemaakte progressie als handbalspeler op het veld te kunnen laten zien!

Laatst vroeg rechter-opbouwer Thijs van der Kamp hoe het is ‘om de langste van het team te zijn?’. Hiemstra is stellig dat het hem helpt in het veld. „Door mijn lengte breng ik wat extra’s en dat komt weer goed van pas in de aanval als ook verdedigend. Ook al ben ik dan wat minder wendbaar. Alles heeft zo z’n voor- en nadelen !!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen