Keeperstalent Tachos sluit aan bij Waalwijkse Eredivisieteam

Rick van der Heijden
Foto: Tachos

WAALWIJK – Samen gemotiveerd blijven…, dát blijft lastig. In een periode zonder groepstrainingen of competitie is het ook voor de 2e keeper van Red-Rag Tachos, uitkomend in de Eredivisie handbal, een kwestie van doortrainen en proberen fit te zijn ‘voor het moment dat ik er straks weer moet staan’! Vandaag Rick van der Heijden aan het woord. Rick vertelt over zichzelf, de handbalsport en hoe hij het (individueel) trainen in deze periode volhoudt.

De geboren Tilburger begon op 5-jarige leeftijd met handballen bij HV Taxandria in Oisterwijk. Op zijn 15e maakte hij de overstap naar Tachos waar hij 3 seizoenen Eredivisie A-jeugd heeft gespeeld. Dit seizoen heeft hij de aansluiting kunnen maken bij het 1e team, het vlaggenschip van Red-Rag Tachos. „Mijn lengte is echter wel een klein nadeel op deze positie, daarom moet ik heel vlug zijn in het doel en compenseer ik het o.a. met sterke reflexen en m’n explosiviteit! Wat me tot dusver behoorlijk goed afgaat!” Het flinke niveau- verschil tussen A-jeugd en een stapje hoger is behoorlijk wennen vertelt de goalie. „De grootste verandering is de kracht en snelheid waarmee het spel nu gaat. Die oudere spelers hebben meer ervaring en power waardoor het er sneller en fysiek steviger aan toe gaat. Daarnaast worden de ballen ook flink harder en gerichter gegooid, dat was wel even wennen.”

Het is niet iedereen z’n hobby, ballen van gemiddeld 100 km/h op je afgevuurd krijgen en deze dan ook nog eens tegenhouden! Maar dát is juist hetgeen wat keepen op dit niveau zo leuk maakt verteld van der Heijden. „Vanaf jongs af aan sta ik op doel en bezit ik die durf. Op deze positie heb je goed overzicht, zowel aanvallend als ook verdedigend. Je probeert je medespelers vooral in de dekking zoveel mogelijk te sturen en te coachen om het daarmee de tegenstander moeilijker te maken. Het leukste aan keepen vind ik ‘de Kick’ als je een moeilijke bal stopt, dat is een super gevoel en je bent daarmee gelijk ook belangrijk voor het team.”

Zo’n hard schot krijg je liever niet vol op je gezicht, maar helaas komt ook dat regelmatig voor! Tijdens het vorige interview vroeg Nick Veltman hem waarom hij het prima vindt om ballen uit het doel te koppen in plaats van te stoppen met je armen of benen? Rick vertelt dat het ietsje anders ligt en nuanceert het. „Als keeper wil je absoluut geen doelpunten tegen krijgen, je doet er álles aan om dát te voorkomen. Ik verdedig het doel dus ook met heel mijn lichaam. Het gaat vaak héél snel, in een ‘split-second’ bepaal je onbewust of je je hoofd wegtrekt of niet. Het zit niet in mijn karakter om voor het laatste te kiezen en dus is het gevolg dat ik regelmatig een bal tegen m’n hoofd krijg of ‘m uit het doel kop. Fijn is anders, maar liever dát dan een doelpunt tegen!”

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden