Patrick Berkelmans vanaf volgend seizoen Hoofd Jeugd Opleidingen bij WSC

Patrick Berkelmans
Foto: JPvD

WAALWIJK – Als voetbalvereniging de ambitie hebben minimaal 2e klasse op zondag te spelen én dat te doen met jongens die al van kinds af aan in het oranje zwart rondlopen is een stevige ambitie. WSC gaat ervoor. En volgens de kersverse Hoofd Jeugd Opleidingen (HJO) Patrick Berkelmans zijn ze daarmee op de goede weg.

Berkelmans (51) trainde dit én vorig seizoen het eerste elftal van WSC. Kort voor kerst werd bekend dat zijn contract wat aan het einde van dit seizoen afloopt, niet verlengd werd. Dat ging overigens in goed overleg. WSC gaf Patrick direct aan dat ze hem wilden behouden voor de club in een andere rol en vroeg of hij daarvoor open stond. “Ik heb daarop gereageerd dat ik daarover graag in gesprek wilde als het allemaal wat concreter zou zijn. Mij gaf dat ook de gelegenheid om voor mezelf na te denken over hoe ik mijn toekomst rondom het voetbalveld zag. Na 18 jaar zelf in een eerste elftal te hebben gespeeld én aansluitend 16 jaar trainer te zijn geweest vond ik het wel een geschikt moment om na 34 jaar onafgebroken selectievoetbal, daar eens goed bij stil te staan. Conclusie: Voetbal is en blijft mijn hobby en in de ambities van WSC kan ik me heel goed vinden, ” aldus Patrick Berkelmans.

In het nieuwe jaar ging een afvaardiging van het bestuur van WSC weer met hem om tafel. Daar vielen de puzzelstukjes op zijn plek. “Voor mij een super leuke nieuwe uitdaging die WSC voor me in petto had als Hoofd Jeugd Opleidingen. Er is de afgelopen twee jaar stevig ingezet om het eerste elftal om te vormen naar een team met spelers met een WSC-verleden en eigen jeugd. Om deze cultuurverandering in stand te houden moet je dan kwalitatief jaar in, jaar uit een brede lichting hebben. Daarvoor heb je een jeugdopleiding nodig die qua structuur goed in elkaar zit. Anders wordt het niks. Ik heb er enorm veel zin in om daar van onder af aan verder aan te werken.”

En dat begint bijvoorbeeld bij de goede communicatie tussen selectieteams. Daar staan allemaal gediplomeerde trainers op het veld en die moeten elkaar helpen en qua spelsysteem op elkaar aansluiten. Qua trainingsvormen heeft Berkelmans binnen die groepen waarschijnlijk niet zoveel werk. “Maar een vereniging als WSC draait niet alleen op selectieteams. Iedereen betaalt evenveel contributie en het is belangrijk dat alle jeugdleden op hun eigen niveau plezier kunnen beleven aan trainingen en wedstrijden. Zowel bij de jongens als de meisjes. Dat lukt beter als vrijwilligers (vaak ouders) weten hoe ze een goede training kunnen geven en begeleiden. Bovendien heb je op den duur de spelers uit die teams, naast dat ze veel plezier aan het spelletje beleven, ook echt nodig voor je selecties of de aansluiting met deze elftallen. De vijver waaruit je kunt vissen moet je zo groot mogelijk houden. Ik ben van plan juist de recreatieteams te ondersteunen tijdens trainingsavonden, maar bijvoorbeeld ook af en toe een demo-training te gaan geven. Met de vrijwillige ouders zelf ga ik ook het veld op om wat tips en tricks te delen. Daarnaast hoop ik jeugdleden te enthousiasmeren om zelf een team onder hun hoede te gaan nemen.”

Voor WSC was een heel belangrijke motivatie om Patrick te benoemen in deze rol zijn pedagogische achtergrond. Hij werkt namelijk als jaren als docent lichamelijke opvoeding. De club is ervan overtuigd dat hij met zijn ervaring op dat vlak én in de voetballerij in combinatie met zijn persoonlijkheid de juiste man op de juiste plek is.

Voldoende werk, ambitie én zin om aan de slag te gaan. Of eigenlijk om dóór te gaan. Momenteel is Patrick uiteraard nog hoofdtrainer bij WSC. Alleen is daar nu ‘niet zoveel aan’. Uitleg waarom dat zo is, is totaal overbodig. “Ik hoop echt ontzettend dat er nog gevoetbald mag worden in het voorjaar. Met deze jeugdige ambitieuze talentvolle groep spelers wil ik graag de weg naar de bovenste regionen van de 2e klasse voortzetten. Dan krijgt dit seizoen ten minste een mooiere beleving dan het tot nu toe heeft, dat weet ik zeker.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden