G-Voetbal zorgt er mede voor dat voetbal voor iedereen is

Foto: Pixabay

WAALWIJK –┬áMartijn Weisbeek is een jongen die woont in Besoyen Waalwijk en heeft RWB laten weten dat hij graag in een G-team bij RWB zou willen voetballen. Deze wens van Martijn sluit aan bij de wens die RWB heeft om voetbal voor iedereen aan te bieden.

De wens van RWB om een G-team op te richten dateert van 2009. In dat jaar werd in Waalwijk de Special Olympics gehouden en werd bij RWB het voetbaltoernooi, de opening en de sluiting georganiseerd. Het oprichten van een G-team kwam toen niet van de grond, het verzoek van Martijn maakte deze slapende wens bij RWB weer wakker.

Het G-voetbal in Nederland is een niveau in het voetbal voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. In dit niveau is, in tegenstelling tot andere niveaus in het voetbal, geen leeftijdsgrens gesteld. RWB richt zich met het oprichten van een G-team op jongens en meisjes van 16 jaar of ouder. Omdat er binnen de reguliere competitie werd gewerkt met A t/m F en de mensen met deze beperking ook wilden voetballen werd er automatisch de volgende letter in het alfabet gekozen en werd het G-voetbal. Inmiddels zijn de letters A t/m F verdwenen, de benaming G-team is gebleven. De regels bij G-voetbal zijn wel wat aangepast, een wedstrijd wordt gespeeld met 8 tegen 8 of 7 tegen 7op een half veld met doelen van 5 x 2 meter. De wedstrijd duurt 2 x 30 minuten en er is geen buitenspelregel.

RWB en de KNVB vinden dat mensen met een beperking ook van leuke activiteiten zoals voetbal moeten kunnen genieten. Niemand hoort buitenspel te staan. Daarom organiseert de KNVB al ruim dertig jaar competities voor G-teams.

Ben jij iemand die het net als Martijn heel leuk vindt om te voetballen in een G-team? Neem dan snel contact op met Voetbalvereniging RWB. E-mail [email protected] of informeer bij voorzitter Bas Bruurmijn (06) 21 57 16 16. Inmiddels hebben zich al enkele potentiele voetballers/voetbalsters gemeld en heeft zich ook al een trainer met 25 jaar ervaring in het G-voetbal zich gemeld.

Deze eerste reacties klinken erg hoopvol en als er voldoende voetballers(sters) zich gaan melden gaat dit zeker van de grond komen. De accommodatie op Landgoed Driessen is in ieder geval geschikt voor mindervaliden, heeft brede toegangsdeuren en is er een gehandicapten WC aanwezig.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden