WSC kiest voor O23 competitie

Khalid Boubkar, selectietrainer WSC
Foto: JPD

WAALWIJK – Een aantal jaren terug nam WSC het besluit om met haar seniorenselectie een andere koers te gaan varen. Méér ruimte en aandacht voor de instroom vanuit de jeugd en minder gehaalde spelers. Dit beleid is de laatste jaren bij het eerste elftal stap voor stap duidelijker zichtbaar geworden. Het schaduwteam, WSC 2, bleef echter een zorgenkindje. Maar het beleid begint ook hier nu zijn vruchten af te werpen, met als gevolg een uitdagend luxeprobleem..

Seizoenen lang bestond “het tweede” uit ex-eerste elftalspelers die vrij gemakkelijk mee konden in de reserve hoofdklasse, het hoogste niveau bij de amateurs. Toen de jaren toch wat begonnen te tellen gaf deze groep aan weer een stapje lager te willen gaan spelen. Dat viel ongeveer samen met de beslissing van de club om het roer om te gooien en volop in te zetten op de eigen jeugd. Veel jonge spelers kwamen direct in beeld bij het vlaggenschip, maar veel spelers vonden geen uitdaging in het tweede, gingen lager spelen of op zaterdag, of beproefden hun geluk bij een andere vereniging. Een onwenselijke situatie want het schaduwteam kwam hiermee getalsmatig in de problemen, met alle organisatorische en sportieve problemen van dien. Het bestuur stond op het standpunt dat bij het nieuw ingevoerde beleid een goed functionerend tweede elftal van het allergrootste belang was. De club koos er voor om het tweede elftal nóg volwaardiger deel uit te laten maken van de seniorenselectie en te investeren in trainers om zo te bouwen aan een nieuw tweede dat een aantrekkelijk podium kan vormen voor de bovenbouw van de jeugd en met de deuren open richting WSC 1. Er kwam hierbij de hulp van het “oude” tweede dat weer even als tweede wilde gaan spelen op reserve eerste klasse niveau, waardoor het nieuwe tweede op een passend niveau aan de opbouw kon beginnen. Komend seizoen gaan de routiniers weer verder als WSC 3.

Sinds dit seizoen hebben de oranje-zwarten een hoofd jeugdopleiding. Eén van zijn kerntaken is om de bovenbouw van de jeugd optimaal te begeleiden richten de selectie, in nauwe samenwerking met de trainers en begeleiders. Dit om te voorkomen dat te veel jeugdspelers, om uiteenlopende redenen, die laatste stap niet gaan maken, zoals te vaak is voorgekomen de laatste jaren. Met de hoogste twee jeugdteams op divisieniveau biedt WSC een mooie springplank richting de selectie met komend seizoen het tweede elftal in de reserve eerste klasse en het vlaggenschip in de tweede klasse.

Het beleid mist haar uitwerking niet. De club ziet een toestroom van spelers in de bovenbouw van de jeugd, waaronder veel jongens die terugkeren op het oude nest. Daartegenover staat dat er nauwelijks uitstroom is. Precies hetzelfde kan gezegd worden over de seniorenselectie, waar WSC veel oude bekenden mag verwelkomen.

Weinig uitstroom, veel instroom: een buitengewoon positieve ontwikkeling. Maar een ontwikkeling die een praktisch probleem met zich meebrengt. Want WSC-hoofdtrainer Patrick Berkelmans heeft komend seizoen een selectie van zo’n 50 spelers tot zijn beschikking. Een luxeprobleem en het bewijs dat WSC met haar beleid de goede weg in is geslagen. Een luxeprobleem, want een dergelijk grote selectie is niet handig als je als speler voldoende speeltijd wilt krijgen. Daarom heeft de club doorgepakt en daarbij kwam precies op het goede moment de hulp van de KNVB. De voetbalbond gaat komend seizoen van start met een serieuze O23 competitie op divisieniveau. Deze competitie is een geweldig podium voor spelers die geboren zijn op of na 1 januari 1998.

Het team gaat spelen op de zaterdagmiddag en er wordt gewerkt in poules van 8 teams met een najaars- en een voorjaarsreeks. Deze competitie valt onder de A-categorie, dat houdt in dat er gespeeld gaat worden op een veld met afrastering en dat er mogen 5 spelers wisselen (niet rouleren) en 7 wissels op de bank zitten. Groot voordeel voor club en spelers is dat deze competitie geen “vastspelen” kent. Spelers kunnen onbeperkt ingezet worden in zowel hogere als lagere elftallen en zowel op zondag als op zaterdag. Hierdoor kunnen spelers altijd volop speeltijd krijgen. Goed voor de club maar vooral goed en belangrijk voor hun ontwikkeling.

De KNVB neemt deze competitie serieus en de deelnemende clubs garanderen een meer dan behoorlijk niveau. Ook WSC gaat serieus met dit team aan de slag dat van start zal gaan in de vierde divisie. Deze groep blijft uiteraard volwaardig deel uitmaken van de selectie. Deze O23 competitie is, gezien de breedte van de spelersgroep bij WSC, een perfecte oplossing.

De club is nu bezig met de invulling van de technische staf en de begeleiding. Vast staat dat ex-prof Khalid Boubkar, die weer als selectietrainer is teruggekeerd bij WSC en in het bezit is van het diploma UEFA-B, een rol zal gaan spelen. Evenals Rauf Odabasi (diploma UEFA-C), momenteel assistent-trainer bij WSC 1.
Met deze stap geeft WSC andermaal invulling aan het beleid om alle ruimte te geven aan de aanstormende jeugd, waar het O23 team ook gezien kan worden als een verlengstuk van de jeugdopleiding, Volop kansen en volop uitdagingen!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden