Interview met Norbert Rebsch, Hoofd Jeugdopleiding WSC

Foto: WSC

WAALWIJK – Je had vorig seizoen nog een doorlopend contract als hoofdtrainer, maar hebt toch gekozen voor hoofd jeugdopleidingen bij WSC. Was het een moeilijke keuze?

Ja, dat was niet makkelijk! In de eerste plaats ben je meer dan 20 jaar hoofdtrainer van het vaandelteam van een vereniging waarbij het resultaat voorop staat! Winnen is de eerste prioriteit bij het 1e. Bij mij is het verschil in humeur tussen winnen en verliezen zeer groot en ik had er de laatste tijd steeds langere periodes last van als we verloren. Daar ik geen ervaringsdeskundige ben in een rol als Hoofd Jeugd Opleiding moest ik dus wel even goed nadenken wat te doen…….

Omdat de prioriteit voor WSC ligt op het verbeteren van de kwaliteit van trainingen en het plezier wat onze jeugdleden daarin zouden moeten hebben, was het zaak onze trainers en leiders te helpen tijdens de trainingsuren. Train de trainer zeg maar. Ik heb door de jaren heen verschillende trainers die bezig waren met UEFA C+B mogen helpen als stagebegeleider tijdens hun opleiding. Hier heb ik heel veel plezier uit gehaald en dit was dan ook de hoofdreden om JA te zeggen tegen WSC voor de functie Hoofd Jeugd Opleiding.

Welke doelstellingen streeft WSC na binnen haar jeugdopleiding?

Het grootste doel is om de trainingen van al onze jeugdleden van kwaliteit te voorzien en waarbij ze plezier en beleving hebben als ze trainen. Door meer kwaliteit en plezier is ons hoofddoel onze jeugd individueel en als team beter te maken. Dit betekent dus dat de alle trainers, ouders en vrijwilligers die doordeweeks voor een groep staan verder begeleid en opgeleid moeten worden. Als we het niveau van onze jeugdleden omhoog brengen is het ook makkelijker om op termijn structureel met onze selectie op het gewenste niveau (1e / 2e klasse) te acteren waarbij we dan kunnen putten uit onze eigen WSC jeugd spelers.

Op jouw initiatief is WSC een eigen voetbalschool gestart ondanks dat er al aanbod is in de regio. Waarin onderscheidt WSC zich hiermee?

De commerciële voetbalscholen rijzen de pan uit, met als hoofddoel, voor de meeste toch, om geld te verdienen. Daar wij op vrijdag geen bezetting hebben had ik het idee omdat te gebruiken zodat we het gros van onze jeugdleden extra trainingen kunnen bieden waarbij ze veel meer individuele aandacht krijgen omdat we met kleinere groepjes werken bij onze voetbalschool.

Het grootste verschil zit hem dus in de commerciële insteek. Op dit moment zijn wij als WSC, naast Quick Boys, de enige voetbalschool in Nederland zonder financieel winstoogmerk. Daar onderscheiden we ons echt mee!

Ook wij leveren wekelijks eigen gediplomeerde trainers zodat we dus ook echt kwaliteit leveren op de voetbalschool dagen.

Het klein drempeltje van € 2,50/per training inschrijfgeld wat we hebben ingebouwd is om optimaal te faciliteren. We gebruiken energie (verlichting), hebben 6 tot 7 trainers rondlopen, de kantine met medewerkers moet open en we bieden de begeleidende ouders gratis kopjes koffie met een plak verse cake.

WSC staat bekend om haar goede jeugdopleiding, maar heeft ook vaak spelers van buitenaf aangetrokken voor het eerste elftal. Hoe kijk jij daar als hoofd jeugdopleidingen tegenaan?

Ik loop al heel wat jaren mee in het amateurvoetbal en heb als trainer telkens verschillende opdrachten meegekregen van besturen die me aanstelden als hoofdtrainer: soms kreeg ik simpelweg budget om het beste elftal samen te stellen, maar veelal werd ik geacht een mix van ‘buitenaf’ en eigen jeugd samen te stellen. Circa 25 jaar geleden speelde ik in WSC1 in wat nu de Tweede Divisie is, met een elftal bestaand uit eigen jongens en meer ervaren spelers, veelal uit Tilburg.

Het huidige beleid is er meer op gericht om het zoveel mogelijk met eigen WSC-ers te doen. Als er links of rechts er toch nog een open plek ontstaat is het niet verboden om een goede voetballer binnen onze selectie toe te laten. Wij doen geen externe scouting meer op dit moment, vaak gaat dat via eigen selectie spelers zelf, die een vriend meenemen of aanbevelen. In de huidige tijd is dat zeer normaal als je op 2e klasse niveau acteert.

Wel, ik heb me ook gecommitteerd aan dit beleid, dus nog belangrijker in dit geval is dat we eigen spelers nog beter opleiden zodat ze klaar zijn om vanaf JO19 direct door te stromen naar de selectie. Daarnaast willen we in regio Langstraat dus weer de naam hebben die bij WSC past : de club waar je jezelf thuis voelt en mét die uitstekende jeugdopleiding. Dit willen we in alles uitstralen!