RKC Waalwijk vergeet zichzelf te belonen en kent valse seizoensouverture

RKC Waalwijk heeft op bezoek van VVV-Venlo een zure nederlaag geleden. De wedstrijd in Limburg kende twee gezichten, waarin de Limburgers uiteindelijk het meest slagvaardig bleken: 3-1.

RKC Waalwijk begon met nieuwkomer Hannes Delcroix aan de aftrap. Verder werd ook Darren Maatsen een plek in de basisplaats toebedeeld. Daan Rienstra was degene die de aanvoerdersband droeg bij de Waalwijkers en als captain van RKC aan het Eredivisieseizoen 2019-2020 zou starten.

De Geelblauwen begonnen sterk aan het duel. De Waalwijkers hadden in de openingsfase het meeste balbezit en hielden de meeste dreiging naar voren. Toch kwam na ruim tien minuten de eerste kans uit een standaardsituatie na een overtreding op Stijn Spierings. Laatstgenoemde nam zelf plaats achter de bal en gaf de bal strak voor. Hannes Delcroix torende boven iedereen uit en kopte de bal hard via de onderkant van de lat achter Thorsten Kirschbaum. Zo wist de debutant binnen het kwartier zijn eerste Waalwijkse doelpunt op zijn naam te schrijven.

Ook na de Waalwijkse voorsprong bleef RKC de overhand houden in de eerste helft. Wel kwam het eenmaal zeer goed weg. Na een kleine twintig minuten had Johnatan Opoku de uitgelezen mogelijkheid om de stand weer gelijk te trekken. Echter stond zijn vizier niet op scherp en schoof hij de bal voorlangs.

Na deze wake up call wist RKC weer het initiatief in de wedstrijd te pakken. De ploeg van trainer Fred Grim combineerde zeer behoorlijk en wanneer zij de aanval zochten werd het ook vaak gevaarlijk met de aanwezige snelheid in de voorhoede. Zo kreeg Maatsen, na een goede pass van Tahiri, de ruimte in de zestien. Jammer genoeg pakte de keuze voor een kapbeweging in plaats van de doelpoging verkeerd uit.

Enkele minuten later was het wederom aanvallende middenvelder Anas Tahiri die een ploeggenoot goed wist te bedienen. Ditmaal stak hij Mario Bilate weg in de diepte. De spits ging alleen op doelman Kirschbaum af, toch zou door goed keeperswerk de gewenste verdubbeling van de voorsprong uitblijven. Een paar minuten later zat het de spits wederom niet mee. Een goede poging vanaf de rand van de zestien ging via de paal naast. Hiermee gingen de Waalwijkers met een voorsprong de rust in, maar had het de kansen gehad om nog comfortabeler aan de thee te zitten.

VVV-Venlo zou fel aan de tweede helft beginnen. Helaas had dit snel invloed op de tussenstand. Een snelle combinatie tussen Johnatan Opoku en Elia Soriano zorgde ervoor dat de thuisploeg op gelijke hoogte kwam. Soriano wist Etienne Vaessen in de verre hoek te verschalken: 1-1.

Niet veel later werd de schade nog groter toen scheidsrechter Joey Kooij naar de stip wees. Etienne Vaessen werd beticht van een vermeende overtreding op Haji Wright. Jonathan Opoku nam gretig plaats achter de bal en zou dit buitenkansje benutten: 2-1.

De verdiende voorsprong van de eerste helft werd binnen het eerste kwartier van de tweede helft op een zure manier teniet gedaan. De Waalwijkers gingen op zoek naar de gelijkmaker. Het werd gevaarlijk via een schot van Paul Quasten, maar zijn poging ging voorlangs. Darren Maatsen had hierna een goede actie in huis. De spits omspeelde drie VVV-ers alvorens hij schoot. Helaas werd het schot gekraakt en leverde het geen kopzorgen voor Kirschbaum op.

De Geelblauwen zochten naar de kans om de Venlose verdediging te breken. Ondanks drang naar voren bleven de grote kansen uit. De hoop op een punt vervloog een minuut voor tijd. Peter van Ooijen beproefde zijn geluk vanaf een meter of 25 en zag zijn inzet stijf de kruising in vliegen: 3-1.

Zo beleeft RKC de openingswedstrijd van het seizoen 2019-2020 een valse start. RKC Waalwijk dankt de aanwezige 240 supporters voor hun steun. We zien jullie graag weer verschijnen op zondag 11 augustus (14.30 uur). Dan neemt ons RKC het in het eigen Mandemakers Stadion op tegen AZ. Tickets zijn verkrijgbaar via www.rkckaartje.nl.