RKC vergeet zichzelf te belonen in Nijmegen

RKC Waalwijk heeft vrijdagavond in het heenduel tegen NEC Nijmegen met 2-0 verloren. In de eerste helft moesten de Geelblauwen al gauw twee treffers incasseren via Ndayishimiye en Bruijn. De Geelblauwen creëerden veel kansen, maar wisten niet tot scoren te komen.

NEC begon aanvallend aan de wedstrijd. Het kreeg al snel de eerste kans van de wedstrijd via Mike Ndayishimiye. De aanvaller schoot de bal laag in de hoek, maar zag Etienne Vaessen redden. Het leek het begin van een lastige avond. Na ruim tien minuten kreeg RKC de bal na een voorzet niet weg uit de doelmond, waarna Mike Ndayishimiye de bal hard in het dak van het doel schoot.

De Geelblauwen kregen echter nog geen minuut na de openingstreffer dé kans op de 1-1. Dylan Seys weg alleen op de keeper gestuurd na een goede actie van Mario Bilate, maar hij schoot recht op keeper Mattijs Branderhorst. Het bleek een dure misser. Na zestien minuten kwam NEC namelijk op 2-0. De volley van Jonathan Okita werd geblokt, maar kwam terecht voor de voeten van Jordy Bruijn. Via een Waalwijks been werd het schot van de middenvelder nog aangeraakt, waardoor Vaessen geen redding meer kon brengen: 2-0.

RKC keek dus vroeg in de wedstrijd tegen een 2-0 achterstand aan. De ploeg van Fred Grim had moeite met de aanvallende intenties van NEC en probeerde onder de druk uit te voetballen. Zelf kreeg het dan ook meerdere mogelijkheden. Zo werd het schot van Bilate van de lijn gehaald en probeerde Paul Quasten Branderhorst te verrassen met een hakje. Een paar minuten voor rust leek de wedstrijd gespeeld toen Bruijn de 3-0 binnenschoot. Na inmenging van de VAR bleek Druijf echter in buitenspelpositie in de baan van het schot te staan, waardoor het 2-0 bleef.

In de tweede helft wist RKC dat het uit een ander vaatje moest gaan tappen. Toch was het NEC met de eerste grote mogelijkheid. Jonathan Okita kon vrijstaand koppen, maar mikte over het doel. De grote kans leek de Geelblauwen wakker te schudden. Het zocht steeds meer de aanval en de zestienmeter van Branderhorst. Via Emil Hansson, Anas Tahiri en Seys kreeg het uitstekende kansen op de aansluitingstreffer, maar bleef de achterstand onveranderd.

RKC bleef doordrukken op jacht naar de 2-1 en kreeg meerdere 100%-kansen. Bilate schoot net naast en Hansson en Darren Maatsen raakten het houtwerk. Juist toen de aansluitingstreffer leek te vallen kreeg Ndayishimiye de kans op 3-0. Hij passeerde Vaessen, maar voor de tweede keer van de avond kwam de VAR aan bod. Voorafgaand aan het doelpunt ging een buitenspelsituatie aan vooraf waardoor ook deze goal werd afgekeurd.

De Geelblauwen vergaten zichzelf te belonen en moesten oppassen dat ze niet in het mes liepen. Okita werd meerdere keren gevaarlijk en ook Musaba was dreigend. Dit enerverende duel kreeg echter geen doelpunten meer, waardoor RKC dinsdag een 2-0 achterstand moet zien goed te maken.

Aanstaande dinsdag 14 mei (18.30 uur) ontvangen we NEC Nijmegen in het Mandemakers Stadion voor de return! Aanwezig zijn bij dit duel? Klik hier voor meer kaartverkoopinformatie!