RKC beslist duel met Jong AZ al in de eerste helft

RKC heeft op bezoek bij Jong AZ met 2-4 gewonnen. Op het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer werden drie belangrijke punten geboekt. Voor rust bracht Emil Hansson na negen minuten de uitploeg op voorsprong, waarna Dylan Seys de score na een halfuur verdubbelde. Hans Mulder schoof nog voor de rust de 0-3 binnen. Na rust maakte Tijjani Reijnders de 1-3, maar Stijn Spierings besliste de wedstrijd in de 89e minuut. In de extra tijd maakte tenslotte Ondrej Mihalik de 2-4.

De Geelblauwen begonnen prima aan het uitduel in de Zaanstreek. Het was dan ook de ploeg van Fred Grim die de eerste kans noteerde. Na een goede actie van Hansson schoot Mario Bilate naast de verkeerde kant van de paal. Het bleek een voorbode op wat ging komen. Na een aanval van Jong AZ was RKC uiterst snel in de omschakeling. Hansson werd met een diepe bal weggestuurd, kapte zijn tegenstander en liet in de verre hoek doelman Rody de Boer kansloos: 0-1.

Jong AZ beet hierna wat meer van zich af en zocht met name via de linkerflank de zestienmeter van Etienne Vaessen. Dit leidde tot schoten van onder meer Jeremy Helmer en Jamie Jacobs waar Vaessen moeite mee had, maar voldoende wist te keren. RKC vond meerdere malen de kopsterke Bilate die als prima kapstok fungeerde en zo ruimte creëerde voor zijn ploeggenoten. Het leidde na een halfuur tot de 0-2. Bilate probeerde de lange bal onder controle te krijgen, maar er werd een overtreding begaan. Daan Rienstra reageerde hier zeer attent op door de vrije trap snel te nemen en richting Seys te spelen. Deze zag zijn pass richting Hansson worden geblokt en besloot zelf maar uit te halen. Via de binnenkant van de paal verdween de bal over de lijn: 0-2.

Niet veel later volgde het volgende doelpunt van de avond. Een voorzet belandde op het hoofd van Bilate die niet zelfzuchtig bleek. Hij kopte de bal voor de voeten van de aanstormende Hans Mulder, die met rechts de bal langs De Boer schoof: 0-3. RKC had zeker kansen op meer treffers, maar moest oppassen dat het zelf niet in het mes liep. Jong AZ kwam meerdere malen gevaarlijk voor het doel van de Geelblauwen, maar toch werd 0-3 de ruststand.

Na rust werd meteen duidelijk dat Jong AZ met hele andere intenties de tweede helft in ging. De beginfase was dan ook voor de Alkmaarders, getuige het aantal mogelijkheden. Zo ging een lage voorzet rakelings aan alles en iedereen voorbij en kopte Helmer voorlangs. Uiteindelijk leidde de toenemende druk tot de 1-3. Stijn Spierings legde zijn tegenstander op de rand van het zestienmetergebied neer, waarna Tijjani Reijnders de vrije trap binnenschoot.

Jong AZ had haar zo gewilde treffer en ging daardoor vol op de aanval spelen. RKC kwam meer onder druk te staan en zag dat de Alkmaarders een overwicht kregen in balbezit. De uitploeg moest waken voor verdere averij en kreeg na ruim een uur meer wat grip op de wedstrijd. De Geelblauwen voetbalden weer meer naar voren en dat zorgde direct voor gevaar. RKC kreeg namelijk levensgrote kansen om de wedstrijd definitief te beslissen. Nadat Bilate rakelings naast de paal kopte, schoot Mulder in vrijstaande positie de bal over. Kantelpunt in de wedstrijd was de tweede gele kaart voor Léon Bergsma na een charge op Darren Maatsen.

RKC maakte gebruik van de ontstane ruimte die er kwam. Hansson en Maatsen werden dan ook veelvuldig gezocht, aangezien Jong AZ na de rode kaart koos voor een driemansdefensie. Eén minuut voor tijd werd het duel dan ook beslist door de Geelblauwen. Na een rush van Hansson tikte Spierings de 1-4 binnen. Het slotakkoord was echter voor Jong AZ. Een voorzet kwam voor de voeten van Ondrej Mihalik die de 2-4 achter Vaessen schoot. Het deed echter niets af aan de belangrijke driepunter die RKC boekt in Wijdewormer.

Volgende week vrijdag 19 april (20.00 uur) speelt RKC de een na laatste thuiswedstrijd van de competitie. FC Dordrecht komt dan naar het Mandemakers Stadion! De kaartverkoop voor dit duel is reeds gestart. U kunt voor uw wedstrijdkaartjes terecht bij mijn.rkcwaalwijk.nl en verdere verkooppunten.