RKC Waalwijk wint in slotminuten van Helmond Sport

RKC Waalwijk heeft vanavond in extremis de Brabantse derby met Helmond Sport winnend af weten te sluiten. Na een tegendoelpunt van Juul Respen vlak voor rust wisten de Geelblauwen zich in de tweede helft te herstellen en zou de ingevallen Mario Bilate de drie punten in de laatste minuten voor RKC over de streep trekken.

RKC begon met de gebruikelijke namen in de basisopstelling. Enkel Emil Hansson ontbrak bij de eerste elf wegens interlandverplichtingen. Hij werd vervangen door vleugelspeler Darren Maatsen. De bezoekers begonnen aanvallend aan het duel. Dit leverde enkele kleine kansjes op, maar groot gevaar bleef uit. De Waalwijkers lieten voor het eerst via Stijn Spierings van zich horen. De middenvelder haalde uit van binnen de zestien, alleen wist doelman Stijn van Gassel met zijn vuisten de inzet te keren.

Na een half uur spelen kreeg de thuisploeg het betere van het spel. De Waalwijkers drongen aan en dit leverde een kans op via Anas Tahiri. De middenvelder volleerde van binnen het strafschopgebied, maar zijn inzet zou naast de linkerdoelpaal eindigen. Luttele minuten later was het Spierings die het spel goed vanuit het middenveld wist de versnellen. De opgekomen Juriën Gaari gaf voor aan Dylan Seys. Ook de Belg wist de bal niet vol te raken, waardoor de inzet niet meer dan een rollertje op zou leveren. Even later had Seys pech met een geblokt schot vanuit kansrijke positie.

Door het missen van de kansen leek de rust met de brilstand opgezocht te gaan worden. Echter zou de ongeschreven voetbalwet wederom uitkomen. Wanneer je de kansen zelf niet afmaakt valt die aan de andere kant. In de blessuretijd van de eerste helft brak Joeri Poelmans door op de linkerflank. Zijn inzet werd in eerste instantie nog gekeerd door Etienne Vaessen, maar daarmee was de kous nog niet af. De bal kwam voor de voeten van Respen die de bal hoog in het dak achter de Waalwijkse goalie schoot. Hierdoor wist RKC dat het in de tweede helft weer volop aan de bak zou moeten.

De late tegentreffer deed Fred Grim doen besluiten om direct de aanvallende intenties te tonen. Tahiri werd vervangen door Bilate. Hij nam de spitspositie over van Sylla Sow, die daardoor op de nummer tien-positie kwam te spelen. De Waalwijkers drongen direct aan. Zonder echt grote kansen te creëren werden de Helmonders vastgezet op eigen helft. Dit aanvallende spel leverde binnen tien minuten de gelijkmaker op. Paul Quasten stak de bal goed de linkerkant van de zestien in. De ingevallen Bilate schoot goed richting de verre hoek. In eerste instantie wist Van Gassel de inzet nog te keren, maar de alerte Spierings was er als de kippen bij en kon eenvoudig binnen tikken. Hierdoor kwamen de Waalwijkers vlot op gelijke hoogte: 1-1.

Het snelle doelpunt gaf perspectief voor meer. RKC drong aan en nam duidelijk geen genoegen met een gelijkspel. Wederom was Bilate betrokken bij het volgende gevaarlijke moment. De spits gaf de bal goed mee diep aan de opgekomen Quasten. De linksback haalde hard uit, alleen wist Van Gassel de inzet met zijn vuisten te keren. Ondanks de aanvallende intenties bleven grote mogelijkheden uit. Er werd aan beide kanten veel balverlies geleden en het spel lag vaak stil door kleine overtredingen.

Tien minuten voor tijd moest er dan toch weer haast worden gemaakt. Sow maakte een goede actie en schoot hard op goal. Van Gassel wist de inzet via de paal uit het doel te houden, waardoor de Helmonders nog stand hielden. Ook even later kwamen de bezoekers nog een keer goed weg. Spierings gaf een goede lob achter de verdediging aan Bilate, maar zijn volley zou rakelings over de lat scheren. Echter was dit alles twee minuten later vergeven en vergeten. De spits verzilverde in de absolute slotfase zijn zeer sterke optreden en kroonde zichzelf tot matchwinner van de Brabantse derby. Na een voorzet van Maatsen was Bilate alert en waar Van Gassel vaak een sta in de weg bleek, was het uiteindelijk toch de centrumspits die als laatste zou lachen. Helmond Sport kreeg even later nog een goede kans via Janzen, maar het waren de Waalwijkers die zouden zegevieren: 2-1.

Door deze overwinning rukken de Geelblauwen op naar een virtuele zesde positie op de ranglijst. Echter moet het gros van de concurrenten later dit weekend nog in actie komen. Volgend weekend neemt RKC het op tegen Jong PSV. Kaarten voor dit duel zijn inmiddels vanaf €5 verkrijgbaar in de Fanshop.