RKC Waalwijk verslaat FC Den Bosch met 2-1

RKC Waalwijk is wederom tijdens een Brabantse derby de sterkste gebleken. De Geelblauwen boekten een 2-1 overwinning op FC Den Bosch. De ploeg van Fred Grim heeft hierdoor nog alle wedstrijden in 2019 winnend af weten te sluiten.

Het Mandemakers Stadion had afgelopen nacht nog last ondervonden van hevige sneeuwval. Het was te danken aan twee werknemers, die om 03:00 ’s nachts hun handen uit de mouwen hadden gestoken om het veld speelklaar te maken. Hierdoor kon scheidsrechter Jeroen Manschot om 20.00 uur in een goedgevuld stadion fluiten voor de aftrap.

Vanaf het begin was het duidelijk dat beide ploegen zich bewust waren van de belangen rondom de Brabantse derby. Het tempo lag hoog en de duels waren fel. Het was de thuisploeg dat domineerde. De Waalwijkers combineerden snel en waren ook in de omschakeling erg gevaarlijk. Binnen tien minuten wisten de Geelblauwen het overwicht te verzilveren. Sylla Sow werd diep gestuurd door Emil Hansson. De rappe spits speelde zijn directe tegenstander door de benen, waarna hij knap het overzicht behield. Sow legde vervolgens af op Dylan Seys die hem beheerst raak schoot. De Waalwijkers beloonden zichzelf hierdoor met haar sterke optreden.

RKC bleef vervolgens goed druk zetten op de Bosschenaren. Nog geen vijf minuten later was men bijna succesvol met hetzelfde recept. Echter waren de rollen nu omgedraaid. Het was Sow die Hansson wegstuurde. Ook de Zweed zag Seys vrijstaan, maar de verdediging van FC Den Bosch was net op tijd voor de interceptie. Echte kansen bleven uit voor de bezoekers. De Waalwijkers werden nog gevaarlijk middels afstandsschoten van Seys en Spierings. Echter stond tweemaal het vizier net niet scherp genoeg afgesteld. Na een half uur leek de thuisploeg te slagen in hun missie om de score te verdubbelen. Sow versloeg met zijn snelheid wederom de Bossche defensie. Hij passeerde tevens de uitgekomen Wouter van der Steen en schoof de bal richting doel. Echter wist Leo Väisänen de inzet nog net op tijd uit de doelmond te glijden.

Door de gemiste kansen van de Waalwijkers en het gebrek aan mogelijkheden voor de uitploeg, leken de teams met een 1-0 tussenstand de kleedkamers op te zoeken. Niets bleek minder waar. Seys ontving de bal aan de rechterflank en gaf de bal aan Daan Rienstra. Laatstgenoemde twijfelde geen seconde en schoot prachtig raak in de linkerkruising. RKC had vlak voor rust dan toch de zó gewenste tweede treffer te pakken.

FC Den Bosch wist dat er veel te doen stond in het tweede bedrijf. De uitploeg begon dan ook erg fel aan de tweede helft. Zo werd het gevaarlijk via debutant Brahim Darri en Stefano Beltrame. De inzet van Darri werd knap gered door Etienne Vaessen, waar Beltrame net naast schoot. De Bosschenaren zetten RKC dieper op eigen helft vast. De Waalwijkers hielden het juist achterin erg compact en probeerden en via snelle counters uit te komen.

Het lukte RKC om lang van zich af te bijten. Toch konden ze een tegentreffer niet voorkomen. Juventus-huurling Stefano Beltrame ontving de bal aan de rechterkant van de zestien. De Italiaan haalde vol uit. Doordat de bal ligt getoucheerd werd, vloog de bal in één keer achter doelman Vaessen. Ondanks dat de Bosschenaren in het slot van de wedstrijd op zoek gingen naar de gelijkmaker, was het de thuisploeg dat nog de grootste mogelijkheden kreeg. De opgekomen Paul Quasten raakte met een geplaatst schot de paal, waar invaller Darren Maatsen nog geen minuut later ongelukkig was en opnieuw het houtwerk raakte. Tevens probeerde Quasten het in de slotfase nog eens vanaf een meter of 40 waar Van der Steen veel moeite mee had.

Ondanks een slotoffensief van de uitploeg zou er niet meer gescoord worden. RKC Waalwijk pakt hierdoor opnieuw een Brabantse derby. Met twaalf punten uit vier duels is RKC bezig aan een ijzersterke reeks. Supporters, bedankt voor jullie komst en tot de volgende!

Opstelling RKC Waalwijk
Vaessen, Ndefe, Meulensteen, Drost, Quasten, Rienstra, Tahiri (69. Mulder), Spierings, Seys (76. Maatsen), Sow, Hansson (90. Bergkamp)

Wisselspelers: Walian, Bakari, Zielschot, Baggerman,Van Weert

Hoofdcoach: Grim

Opstelling FC Den Bosch
Van der Steen, Deijl, Väisänen, Kersten, Beltrame, Verbeek, Darri, Vermeij, Brouwers, Khammas, Holla

Wisselspelers: Van Son, Blummel, Marchioni, Sappinen, Omar, Romat, Van der Sande, Leijten, Carolina, Heus

Hoofdcoach: Wil Boessen