WSC vraagt VOG-verklaringen aan voor vrijwilligers

VOG verplicht voor alle jeugdvrijwilligers bij WSC
Foto: WSC

In het afgelopen najaar heeft het bestuur van WSC aangekondigd dat het nog dit seizoen start met het aanvragen van VOG-verklaringen voor haar vrijwilligers. De procedures zijn inmiddels afgerond en de eerste aanvragen zijn de deur uit.

Helaas komt het voor dat mensen in de sport misbruik maken van hun positie. Jaarlijks komen er meerdere gevallen van bijvoorbeeld (seksuele) intimidatie binnen de sport aan het licht. Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat iemands gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving, in dit geval een sportvereniging. Justis, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie, screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.

WSC, dat met ruim 500 jeugdleden (jongens en meisjes) een vereniging is met een maatschappelijke functie en die midden in de samenleving staat, wil een voortrekkersrol vervullen op tal van gebieden en daar hoort zeker de VOG bij. Het verplicht stellen van de VOG geeft meer zekerheid over het verleden van mensen en vermindert de kans dat iemand, die eerder in de fout is gegaan met bijvoorbeeld kinderen, een daaraan gerelateerde functie binnen de vereniging kan uitoefenen. De VOG zal worden aangevraagd voor alle actieve vrijwilligers van WSC die in contact kunnen komen met jeugdleden. Het bestuur van WSC is zich er terdege van bewust dat een VOG-verklaring geen garantie is, maar het geeft wel een signaal af. De bedoeling is dat met een aantal weken alle vrijwilligers beschikken over een VOG-verklaring. Om de daad bij het woord te voegen, is er voor de leden van het hoofdbestuur reeds een VOG-verklaring aangevraagd.

De VOG regeling is een onderdeel van een breed preventiebeleid bij WSC. Daartoe hoort onder andere ook de aanstelling van een vertrouwens contactpersoon binnen de club. Het is voor de Waalwijkse vereniging belangrijk dat iedereen, en met name minderjarigen en kwetsbare groepen, in een veilige omgeving kunnen sporten.

Er werd afgelopen weekend niet gevoetbald in competitieverband. Koning Winter gooide roet in het eten. Komende zondag gaat de Waalwijkse hoofdmacht naar Etten-Leur om aldaar de degens te kruisen met Unitas ’30. Mooi nieuws was er voor eerste elftalspeler en topscorer Mounir Maamar. Hij heeft zijn KNVB Academy trainersdiploma Juniorentrainer behaald. Dit seizoen is Mounir al actief als trainer-coach van WSC JO19-2.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden