Zwembad Olympia van het gas af

24 jan , 10:15 Nieuws
wethouder sheila schuijffel overhandigt diploma d
Jan Stads / Pix4Profs
WAALWIJK - Dinsdag 23 januari sprongen medewerkers van zwembad Olympia voor het eerst in een gasloos verwarmd zwembad. Het zwembad heeft een nieuwe warmte-installatie. En hiervoor is geen gas meer nodig. Een bijzonder duurzaam alternatief voor de verouderde gasketel. En bijzonder omdat het water uit de surfvijver wordt gebruikt voor het verwarmen van het zwembad én de nieuwbouwwijk Akkerlanen.
Wethouder Sheila Schuijffel: “We moesten de gasketels van het zwembad vervangen. Een mooi moment om te kijken naar een duurzaam alternatief. We hebben gezocht naar een oplossing waarbij de surfplas, de nieuwbouwwijk Akkerlanen en de vernieuwde warmte-installatie van zwembad Olympia zo goed mogelijk samenwerken. En dat is goed gelukt. En daar ben ik trots op. Want met deze oplossing zetten we een hele grote stap in het verminderen van ons gasverbruik. Voor de gemeente Waalwijk betekent dit maar liefst een besparing van 20% op het totale gasverbruik dat de gemeente jaarlijks inkoopt."
de techniek
Foto: Jan Stads / Pix4Profs.Zwembad aangesloten op buurtwarmtenet Akkerlanen
Dit jaar is er bij nieuwbouwwijk Akkerlanen een buurtwarmtenet aangelegd. Een ondergronds netwerk van leidingen waarin het water standaard 15 graden is. Daarvoor maakt het warmtenet slim gebruik van de warmte uit de surfplas en ondergrondse waterbronnen. Met een warmtepomp in de woningen kun je met weinig elektriciteit de temperatuur verhogen. Zowel voor het verwarmen van de woningen als voor het kraanwater. Verhoog je het niet? Dan blijft het met 15 graden in de zomer lekker koel in huis.
De nieuwe warmte-installatie van het zwembad heeft de gemeente nu ook aangesloten op het buurtwarmtenet. Het zwembadwater en het zwembadpand worden nu dus op dezelfde manier verwarmd.
In april, mei of oktober is er vanuit de huizen nauwelijks vraag naar ruimteverwarming of -verkoeling. Het zwembad moet het hele jaar verwarmd worden. Zo is er altijd een minimale afname van warmte en draaien de pompen van het warmtenet nooit voor niets.