[ADVERTORIAL] - De markt voor zonnepanelen is flink in elkaar gezakt. Duurde het tot voor kort soms een half jaar of langer voordat je aan de beurt was bij de installateur, nu kun je binnen een paar dagen of hooguit weken aan de beurt zijn.
Installatiebedrijven hebben lege agenda’s omdat veel mensen pas op de plaats maken. Dat heeft vooral te maken met het versoberen of soms zelfs helemaal verdwijnen van de gunstige terugleverregeling. Bezitters van zonnepanelen konden tot voor kort tegen een aantrekkelijk tarief hun ‘overschot’ aan stroom terugleveren aan de energiemaatschappij. Maar de vergoedingen zijn fors verlaagd. Sommige prijsvechters brengen zelfs kosten in rekening als je stroom teruglevert.
Omdat je geen geld meer kunt verdienen met het leveren van stroom met je zonnepanelen vragen veel mensen zich af of het dan nog wel de moeite waard is om erin te investeren. Deskundigen tonen met berekeningen aan dat dit zeker het geval is. Als je vandaag besluit om zonnepanelen in Waalwijk
te nemen, dan verdien je de investering binnen ongeveer 7 jaar terug. Dit komt mede omdat de prijs voor de zonnepanelen is gedaald. Daarnaast betaal je als particulier geen btw. Voorheen kon je die achteraf terugvragen, nu wordt hij simpelweg niet meer in rekening gebracht. Je hoeft deze 21% dus ook niet meer voor te schieten. Zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar voordat je ze moet vervangen. Dat betekent dat je zo’n 18 jaar kunt profiteren van gratis stroom van de zon.
De ontwikkeling van zonnepanelen staat natuurlijk ook niet stil. Er wordt voortdurend geïnnoveerd om de opbrengst van de panelen nog beter te maken. Op die manier kun je nu ook zonnepanelen nemen als het dak van je huis niet op het zuiden ligt en je dus niet het grootste deel van de dag zon hebt. Ook met een dak op het westen, oosten of zelfs noorden kun je nog een acceptabele opbrengst genereren waarmee je grotendeels in je persoonlijke stroombehoefte kunt voorzien. Het helpt ook als je de zonnepanelen eens per jaar schoonmaakt of dit laat doen. Hierdoor blijft de opbrengst zo lang mogelijk op een acceptabel niveau.
Als je in een doorsnee woning woont die gebouwd is vanaf pakweg de jaren 60 van de vorige eeuw dan is het dak in de meeste gevallen geschikt voor zonnepanelen. Je kunt als je twijfelt advies vragen aan een installatiebedrijf zoals Atlas Power .
Alleen als je een monumentaal pand bewoont of een huis dat werd gebouwd in de eerste helft van de vorige eeuw kan het zijn dat het dak niet voldoende draagkracht heeft. In dat geval kan het dak in sommige gevallen wel worden versterkt, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarnaast is het zo dat je op het dak van een monumentaal pand niet zomaar zonnepanelen mag plaatsen. Soms druist dit in tegen de regels die gelden voor het behoud van momenten. Als je huis onder deze regeling valt is overleg dus altijd noodzakelijk voordat je tot plaatsing van zonnepanelen overgaat.