Steeds meer huishoudens ervaren vocht- en schimmelproblemen in huis

11 apr , 12:19 Nieuws
schimmel op muur in woning 67f7d7a2252d8jpg
© Freepik

NEDERLAND – In 2024 was 82,5 procent van de Nederlandse huishoudens tevreden met hun woning. Dat is een daling ten opzichte van 2021, toen nog 86 procent tevreden was. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Woononderzoek Nederland (WoON), uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Huurders vaker ontevreden dan kopers

De tevredenheid is het hoogst onder mensen met een koopwoning: 93 procent gaf in 2024 aan tevreden te zijn. Onder huurders lag dit percentage een stuk lager, namelijk op 68 procent. Daarbij maakte het weinig verschil of de woning werd gehuurd van een particuliere of sociale verhuurder. Ten opzichte van 2021 zijn zowel huurders als kopers minder vaak tevreden over hun woning.

Gebreken vooral bij huurwoningen

Huurders geven vaker dan kopers aan dat hun woning gebreken vertoont. Klachten over tocht, achterstallig onderhoud en problemen met temperatuurbeheersing komen vaker voor bij huurhuizen. Zo gaf 46 procent van de huurders aan dat het moeilijk is om de woning in de winter warm of in de zomer koel te houden.

Stijging vocht- en schimmeloverlast

In totaal had 20 procent van de huishoudens in 2024 last van vocht of schimmel in de woning. Drie jaar eerder lag dit aandeel nog op 15 procent. In huurwoningen kwam deze overlast het vaakst voor: bij 30 procent van de huurders. Onder huiseigenaren was dat 14 procent.

De badkamer blijkt het vaakst getroffen, gevolgd door de slaapkamer (35 procent) en de woonkamer (23 procent). In zeer sterk stedelijke buurten komt schimmel- en vochtproblematiek het meest voor: 29 procent van de huishoudens heeft hier last van. In de vier grootste steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – is dit zelfs 31 procent.

Regionale verschillen groot

In regio’s als Groot-Amsterdam en Delfzijl en omgeving komt vocht- en schimmeloverlast het vaakst voor, met bijna 3 op de 10 huishoudens die hiermee te maken hebben. In Noord-Overijssel, Zeeuws-Vlaanderen, Midden-Limburg en de Achterhoek komt het probleem beduidend minder vaak voor. Hier ligt het percentage ruim onder de 15 procent.

Bron: CBS / WoON 2024