Spinnen in de herfst: nuttige huisgasten of ongewenste bezoekers?

11 sep , 20:10 Nieuws
spin
De herfst is geen ideale tijd voor mensen met arachnofobie — een overmatige angst voor spinnen. Dit najaar vormt daarop geen uitzondering. Integendeel: de spinnen lijken dit jaar niet alleen talrijker, maar ook groter. Door de warme en vochtige zomer waren er volop prooien, zoals muggen en vliegen, wat veel spinnen de kans gaf om optimaal te groeien.
In september en oktober worden mannelijke spinnen actiever op zoek naar warmte en een partner, waardoor ze vaker zichtbaar zijn in woningen. Maar voordat je naar de stofzuiger grijpt, is het goed om te beseffen hoe nuttig deze achtpotige bezoekers eigenlijk zijn. Hoewel de meeste mensen niet graag een spin in huis zien, is er objectief weinig reden tot paniek. De spinnen die in Nederland voorkomen zijn volledig onschadelijk voor mensen. Sterker nog, ze zijn waardevolle bondgenoten.

Simpele maatregelen

Spinnen helpen de insectenpopulaties, zoals muggen en vliegen, onder controle te houden door op ze te jagen. Dit zorgt ervoor dat je huis op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier insectenvrij blijft. Als je liever geen spinnen in huis hebt, zijn er een paar eenvoudige maatregelen die je kunt nemen:
  • Houd het huis schoon: Regelmatig schoonmaken en het verwijderen van voedselbronnen voor insecten maakt je huis minder aantrekkelijk voor zowel insecten als spinnen.
  • Sluit kieren en gaten: Zorg ervoor dat ramen, deuren en muren goed afgesloten zijn, zodat spinnen moeilijker naar binnen kunnen kruipen.
  • Gebruik horren: Door horren voor ramen en deuren te plaatsen, voorkom je dat zowel spinnen als insecten binnenkomen.
  • Verwijder spinnenwebben: Het regelmatig weghalen van spinnenwebben ontmoedigt spinnen om zich in je huis te vestigen.
  • Verminder buitenverlichting: Insecten worden 's avonds aangetrokken door licht, wat vervolgens ook spinnen aantrekt. Houd de verlichting rond deuren en ramen daarom minimaal.
Als je toch een spin in huis tegenkomt, kun je deze het beste voorzichtig vangen en buiten zetten. Er is geen reden om spinnen dood te slaan – ze zijn onschadelijk en helpen juist om insecten te bestrijden. Ook opzuigen is geen ideale oplossing, want spinnen kunnen soms uit de stofzuiger kruipen. Als je niet bang bent, overweeg dan om ze op een rustig plekje in huis te laten.
De piek van de spinnentijd ligt tussen september en oktober. Tegen november verdwijnen de meeste spinnen weer naar beschutte plekken.