Sociaal Lokaal wil drempel wachtlijst 'Woning in Zicht' verlagen

08 jun 2022, 14:20 Nieuws
woning
Wikipedia

WAALWIJK - In de raadsvergadering van donderdag 9 juni dient fractievoorzitter Monique Schilders van Sociaal Lokaal haar allereerste 'motie vreemd' namens de partij in, om aandacht te vragen voor de woningzoekenden in Midden-Brabant.

Want naast het woningtekort leidt de oplopende inschrijfduur tot hoge inschrijfkosten, wat nog geen garantie op een sociale huurwoning geeft. Als je ook nog door omstandigheden 'vergeet' te betalen ben je je inschrijfduur én je inschrijfgeld automatisch kwijt. Dat allemaal voor veel woningzoekenden een drempel kan zijn.

Zo betaal je oneindig 8 euro per jaar om bij Woning in Zicht ingeschreven te staan, dat met een wachttijd van 10,5 jaar in de vele tientjes kan oplopen. Die volgens de partij woningzoekenden beter kunnen besteden aan bijvoorbeeld de inrichting van hun woning.

In de motie vraagt de partij aan het college van Waalwijk om met de Midden-Brabant gemeenten (Tilburg, Loon op Zand, Hilvarenbeek, Dongen, Oisterwijk, Haaren, Goirle, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen en Alphen-Chaam) en de woningcorporaties (Casade, Leystromen, TBV Wonen, Tiwos, WonenBreburg en Mooiland) alternatieven te onderzoeken. Zo kan men denken aan: het maximaliseren van het inschrijfgeld, een aanvaardbaar bedrag bij het aanvaren van een woning of de wachtlijst gratis maken zoals: "Wooniezie", "WoonFriesland" en "Thuis in Limburg" dat doen. De spelregels van het 'woonruimteverdeelsysteem' worden namelijk door een gemeenteraad in een 'huisvestingverordening' vastgelegd.

Momenteel ontvangt Woning in Zicht jaarlijks zo'n 792.456 euro aan 99.057 inschrijvingen. "Je betaalt om te wachten en hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Een soort stimulans om geen tempo te maken met het vinden van een huis voor iemand." zei voormalig Woonbond-directeur Paulus Jansen bij Radar Radio in de uitzending van 25-05-2019 op NPO radio 1.

Landelijk woonruimteverdeelsysteem

In 2019 heeft partij-oprichter Niels Aussems, toen der tijd woningzoekende, over dit thema landelijke media aandacht gekregen. Waar zelfs voormalig minister van wonen Kasja Ollongren positief reageerde op het idee voor een landelijk woonruimteverdeelsysteem. Vanaf dat jaar is Aedes de vereniging voor woningcorporaties een onderzoek gestart. Hun ambitie is om in 2030 een ‘Funda’ voor sociale huurwoningen te hebben staan.

In de tussentijd wil Sociaal Lokaal niet wachten en dient daarom een motie in. Ze hopen dat andere politieke partijen in de regio en daarbuiten het voorbeeld volgen voor gerechtigheid naar de woningzoekenden, die niet of nauwelijks vertegenwoordigd zijn.

Al ziet de partij een provinciaal woonruimteverdeelsysteem ook wel zitten, waar de provincie Groningen al mee bezig is. Dat ook in korte tijd in de provincie Noord-Brabant gerealiseerd kan worden, gezien "Woning in Zicht" (Tilburg e.o.), "Klik voor Wonen" (Breda e.o.) en "Wooniezie" (Eindhoven e.o.) dezelfde softwareleverancier hebben. Alleen dat is weer afhankelijk van de bereidheid van alle gemeenten en woningcorporaties in de hele provincie.

Bron: Sociaal Lokaal