Scouting Jan de Rooij viert 75-jarig jubileum met opening klimtoren, burgemeester Sacha Ausems reikt Koninklijke Erepenning uit

05 nov 2022, 18:47 Nieuws
dsc 0289
SPRANG-CAPELLE - Op zaterdag 5 november vierde Scouting Jan de Rooij hun 75-jarig jubileum met de opening van de nieuwe klimtoren. In samenwerking met Stichting samen voor de buurt en de Regio Bank Sprang-Capelle organiseerde scouting Jan de Rooij een jaar geleden een crowdfunding actie met als doel om een heuse klimtoren cadeau te doen aan de vereniging.
KLIK HIER om alle 94 foto's te bekijken(credits: Rolf Balkenende)
Het doel was om minimaal € 15.000 euro op te halen. Dit zou een groot deel van de kosten dekken. Dit bedrag is ruim gehaald. Er is een gigantische som geld opgehaald, maar liefst € 16.197,50. Dit betekende groen licht voor de bouw van de toren inclusief een omliggend klauter parcours. In mei werd gestart met de bouw van de toren en vandaag werd deze officieel geopend.

Koninklijke erepenning uitgereikt door burgemeester Sacha Ausems

Zijne Majesteit de Koning heeft op 24 augustus 2022 besloten om de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan Scouting Jan de Rooij. Burgemeester Sacha Ausems reikte de Koninklijke Erepenning uit aan Michel van Beek, voorzitter van Scouting Jan de Rooij.
Samen spelen en ontdekken
Scouting biedt een veilige, leerzame speelomgeving voor alle kinderen ongeacht achtergrond of beperking. Het is uitdagend en vormend. Burgemeester Sacha Ausems:“ Het is echt fantastisch dat al die vrijwilligers het wekelijks mogelijk maken dát die veilige speel- en ontwikkelomgeving voor alle kinderen er is. Juist omdat samen spelen en ontdekken zorgt voor groei en voor verbinding voor nu en later. Een heel belangrijk basis voor zowel de kinderen als de gemeenschap!“
Koninklijke Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een Nederlandse onderscheiding voor verenigingen, instellingen en stichtingen. De onderscheiding is in 1965 ingesteld door koningin Juliana en is bedoeld voor verenigingen en stichtingen die minimaal 50 jaar bestaan.

Scouting Jan de Rooij (1947-2022)

In Waalwijk was een padvindersgroep, de Isaäc Mortier groep, waarop ook enkele jongens uit Sprang zaten. Een van de Sprangse verkenners van deze groep, Jacob Genuït, vond dat wat in Waalwijk kon ook in Sprang moest kunnen. De onderwijzer Dirk de Vries werd bereid gevonden om hopman te worden en zo is het begonnen. De Verkennersgroep werd op1 november 1947officieel ingeschreven bij de NPV in Breda (Nederlandse Protestantse Padvinders).
De groep in Sprang wilde zich de Jan de Rooij groep noemen, omdat Jan de Rooij in de pas voorbije oorlog in Sprang een heldenrol had vertolkt. Enkele Verkenners zijn bij de ouders van Jan de Rooij toestemming gaan vragen of de groep de naam van hun zoon mocht dragen. Deze gaven toestemming en sindsdien heet de groep de Jan de Rooij. Patrouilleleiders werden aangesteld en de kleuren van de groepsdas werden vastgesteld. De groepsdas werd gevormd door de kleuren van het gemeentewapen van Sprang; blauw/groen. Deze kleurencombinatie vond men begin jaren vijftig niet zo mooi en er is toen gekozen voor een groepsdas met de kleuren blauw/rood. De kleuren zoals de scouting ze nog steeds dragen. (Rood dragen ze altijd Rechts.)
Op 1 november 1947 is de scoutinggroep gestart met 7 verkenners (jongens 11-15 jaar). Door de jaren heen is de groep gaan groeien. Eerst in ledenaantallen en later kwamen er ook meer speltakken (leeftijdsgroepen) bij. In de volgorde van: de Welpen (jongens 7-11 jaar) en Rowans (jongens 15-18 jaar). Later waren er ook meisjes welkom in de speltakken; Gidsen (meiden 11-15 jaar), Sherpa’s (meiden 15-18 jaar), Kabouters/Meisjes Welpen (meisjes 7-11 jaar). Als laatste is de jongste speltak de Bevers toegevoegd, waar jongens en meisjes van 5-7 jaar samen draaien.
In 1972 bestond de scouting 25 jaar en telde de vereniging ± 25 welpen en 20 verkenners en 6 voorstrekken (de vroegere Rowans). In 1997 met het 50-jarig bestaan had de scouting al meer dan 150 leden. De verdeling jongens/meisjes was op dat moment bijna 50/50 en de grootste groep leden werd gevormd door de speltakken in de leeftijd van 7-11 jaar.
Vandaag de dag heeft scouting Jan de Rooij ruim 170 leden, waarvan ruim 50 vrijwilligers. Dit is uniek te noemen daar veel Scoutinggroepen moeite hebben hun ledenaantal op pijl te houden.