Samen Doen Samen Groen: zaterdag 3 juni in Waalwijk

01 jun 2023, 9:22 Nieuws
sdsg
Aanstaande zaterdag 3 juni is het weer zover. De derde duurzaamheidsdag vindt dan plaats met meer dan 30 organisaties in Waalwijk die duurzaamheid hoog in hun vaandel hebben staan. Zij worden gefaciliteerd door de Gemeente Waalwijk. Gedurende de hele dag, van 10.00 tot 17.00 uur, zijn uiteenlopende activiteiten te beleven voor jong en oud, voor alleenstaanden en voor gezinnen.
In Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik zijn zogenaamde ‘hotspots’ ingericht. Zo kun je de hele dag terecht in het centrum en op ‘klimaatsafari’ gaan met de klimaatburgemeester Gertjan Prins (wel even opgeven via https://duurzaam.waalwijk.nl/12-op-klimaatsafari-met-de-klimaatburgemeester ). Tijdens deze tocht zie en leer je hoe de Gemeente Waalwijk de publieke ruimte en gebouwen zoals het Schoenenkwartier duurzaam en klimaatneutraal inricht. Ook kun je proeven hoe lekker etensrestjes kunnen smaken bij ‘Watrestje’ aan de supergemoedelijke Winterdijk 30b.
De Bibliotheek Waalwijk is ook zo’n hotspot. Binnen is er voor iedereen iets te beleven zoals creatieve spelletjes en mooie voordrachten over het veranderende klimaat. Buiten tot 2 uur staan de energiemaatjes van Contour de Twern en energiecoaches van het Energieloket Waalwijk om tips en informatie te geven over duurzame maatregelen en isolatie voor respectievelijk huurders en woningeigenaren. Voor mensen met een kleine en een grote portemonnee. Of voor mensen die gewoon willen sparren over bepaalde maatregelen en subsidies. En voor wie externe financiering zou willen aantrekken, kan de Rabobank daarin adviseren.
In het buitengebied van Waspik, zijn het fraaie voedselbos aan het Halve Zolenpad en de eendenkooi de hele dag open voor bezichtiging. Bij de eendenkooi, waar rondleidingen worden gehouden, kan men ook een interessante update over de ontwikkeling van het natuurgebied in de Westelijke Langstraat krijgen. Het Natura 2000 gebied langs het Halve Zolenpad maakt daar deel van uit.
Verheij Integrale Groenzorg is te gast bij de Samentuin Vrijhoeve in Sprang-Capelle die vanaf 10 uur open is voor iedereen die van een kleurrijke en gezellige tuin met bloemen, planten, kruiden, bomen én bijen houdt! Er is van alles te doen: een pluktuin maken met de mannen van Verheij, een presentatie bijwonen over bijen en heel veel leuke en spannende activiteiten voor de kids. En natuurlijk kun je ook gewoon op het terras met schitterend uitzicht komen zitten voor koffie, thee of limonade – met altijd wat lekkers. Vooraf of na afloop zou je ook even langs kunnen gaan bij de Speelgoedbank die niet ver van de Samentuin zit.
In en rond het Parkpaviljoen gaat het om 1 uur los met live muziek. Hier staan veel kraampjes met o.a. de Herenboeren De Langstraat, het Repair Café, de Stichting Strohalm (geef je oude fiets een zinvolle bestemming), de stadsarchitect en het Wandelpark natuurlijk. Ook hier activiteiten en spelletjes voor groot en klein, zoals speurtochten, quizzen en vogelhuisjes timmeren. En natuurlijk kun je met je kapotte apparaten bij het Repair Café terecht om ze mogelijk een tweede kans te geven. Bij de kanjers van Fair Trade kun je voor iets lekkers terecht, en tevens bij de leuke winkels in de Grotestraat die zich daarbij hebben aangesloten.
Kom zeker naar één van de hotspots: voor elk wat wils! Voor het actuele programma van Samen Doen Samen Groep op zaterdag 3 juni, zie https://duurzaam.waalwijk.nl/samendoensamengroen