Rechter vindt rentetarief van vijf procent per dag buitensporig hoog

22 apr , 17:48 Nieuws
pexels olly 3772712
© Andrea Piacquadio - pexels

[ADVERTORIAL] - Een bedrijf in moeilijkheden leent geld van een particuliere partij en moet daarover vijf procent rente per dag betalen. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat dit buitensporig hoog is en dus in strijd met de openbare orde.

Deze zaak draait om een asbestverwijderingsbedrijf dat in zwaar weer verkeert. In een poging om de problemen op te lossen, lenen de eigenaren en hun partners in juni 2019 een bedrag van 17.500 euro van een particuliere partij. Zij gaan daarbij akkoord met een torenhoge rente van vijf procent per dag. 

Nietig verklaard

De lening helpt niet veel, want het bedrijf gaat alsnog failliet. Kort daarna vernietigen de schuldenaren de overeenkomst buitengerechtelijk. De leningverstrekker stapt daarop naar de rechter om alsnog betaling van de lening en de opgelopen rente van ruim 21.000 euro af te dwingen. De rechtbank wijst de vorderingen van de schuldeiser grotendeels af. De rechter vindt een rente van vijf procent per dag buitensporig hoog en maatschappelijk ongewenst. De overeenkomst is daarmee deels nietig verklaard, op basis van artikel 3:40 lid 1 BW. Dit is een bepaling die overeenkomsten die in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden ongeldig verklaart.

In strijd met openbare orde

De schuldeiser legt zich niet neer bij deze uitkomst en gaat in hoger beroep. Hierin stelt de schuldeiser dat de schuldenaren uitdrukkelijk hebben ingestemd met de renteafspraak. Ook het gerechtshof vindt echter dat de schuldenaren zich kunnen verweren met een beroep op strijdigheid met de openbare orde. Overeenkomsten komen tot stand door wederzijdse instemming met wat is overeengekomen), maar kunnen toch nietig worden verklaard als zij in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden.

Het hof stelt dat een hoge rente bij zakelijke leningen niet ongebruikelijk is, want eventuele risico’s moeten worden gecompenseerd. Maar daar zit een grens aan en die wordt in deze zaak ruimschoots overschreden. Binnen drie weken na het verstrekken van de lening is de rente al opgelopen tot ruim boven de geleende som van 17.500 euro. Bovendien is het risico voor de geldverstrekker niet uitzonderlijk groot, waardoor de woekerrente ook op dat punt niet gerechtvaardigd is.

Deze uitspraak van het gerechtshof laat zien dat er een duidelijke streep getrokken wordt voor wat betreft renteafspraken. Partijen hebben een grote vrijheid om renteafspraken te maken, maar die vrijheid is niet onbeperkt. Indien buitensporige rentes worden gerekend, dan kan de rechter daar alsnog een streep doorheen zetten.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via [email protected] of bel naar 073-6154311.