Noord-Brabant controleert op PFAS in zwemwater, eerste resultaten positief

26 jul , 16:46 Nieuws
water
DEN BOSCH - Waterbeheerders in de provincie Noord-Brabant voeren dit jaar metingen uit naar PFAS bij 55 van de 100 aangewezen zwemlocaties in oppervlaktewater. De eerste resultaten laten zien dat de risico’s van PFAS in de plassen voor zwemmers laag zijn. Hoewel er PFAS is aangetroffen, liggen de gehalten ver onder de advieswaarde van het RIVM voor zwemmers in oppervlaktewater.
De metingen naar PFAS bieden beter inzicht in de exacte concentraties en eventuele gezondheidsrisico’s. Deze metingen worden uitgevoerd door de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Rivierenland en Rijkswaterstaat.
De waterbeheerders en de provincie willen inzicht krijgen in de gezondheidsrisico’s voor zwemmers in de aangewezen zwemlocaties in plassen en andere oppervlaktewateren. Daarom wordt er deze zomer twee keer een watermonster genomen op de verschillende aangewezen zwemlocaties.

‘Eerste resultaten positief’

Saskia Boelema, gedeputeerde Water en Bodem, Gezondheid en Brede Welvaart: “Er is regelmatig aandacht voor PFAS, zeker in deze tijd van het jaar wanneer het warme weer aanbreekt. Deze chemische stoffen breken nauwelijks af en hopen zich op in het milieu. Bij langdurige, intensieve blootstelling kunnen er gezondheidsrisico’s optreden. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Daarom doen de waterbeheerders en de provincie op verschillende locaties onderzoek naar PFAS-verontreiniging in zwemwater. Ik ben blij te kunnen melden dat de eerste resultaten positief zijn.”
In alle onderzochte zwemlocaties in oppervlaktewater in Noord-Brabant is PFAS aangetoond. De gehalten in de geteste plassen liggen ver onder de recent vastgestelde RIVM-advieswaarden. Het tweede monster wordt voor de meeste plassen later in het zwemseizoen genomen.
Niet alleen in Brabant wordt gemeten; ook waterschappen in andere delen van het land voeren PFAS-metingen in zwemplassen uit. Deze metingen helpen bij het opstellen van een landelijke aanpak voor het omgaan met PFAS in zwemwater. Brabant pleit al langer voor een Europees totaalverbod op PFAS.

Zwemadvies

In april van dit jaar heeft het RIVM de advieswaarde voor PFAS in zwemwater gepubliceerd. Indien de resultaten van de PFAS-metingen in zwemwater daartoe aanleiding geven, kan de provincie een negatief zwemadvies afgeven of een zwemverbod instellen. Meer hierover is te lezen op www.zwemwater.nl. Een negatief advies is ter plaatse zichtbaar op de blauwe borden bij de betreffende zwemlocatie en op www.zwemwater.nl. In Noord-Brabant is dit tot op heden niet aan de orde geweest.
Bekijk hier alle informatie van het RIVM over PFAS.