In Nederland krijgen jaarlijks gemiddeld 14.500 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden gemiddeld 3.000 mannen aan de gevolgen daarvan1. In Noord-Brabant werd prostaatkanker vorig jaar bij 2.273 mannen vastgesteld.
Prostaatkanker is niet meteen goed te herkennen, wat tijdige diagnose lastig maakt. Uit onderzoek voor Prostaatkankermaand november blijkt dat ruim driekwart (77%) van de mannen gebruik zou willen maken van vroegonderzoek naar prostaatkanker. Deze ziekte is de meest voorkomende kankersoort bij mannen.
“In november, oftewel Movember, vraagt de Prostaatkankerstichting met de campagne ‘Praat (niet te laat) over je prostaat!’ aandacht voor vroege opsporing van prostaatkanker. Vroege opsporing is van groot belang. Wordt de prostaatkanker tijdig gevonden, dan is de behandeling in principe gericht op genezing. Dit betekent naast overleving ook een grote winst in kwaliteit van leven voor de patiënt”, aldus Nik van Zuilen van de Prostaatkankerstichting.
Behandelingen en kwaliteit van leven
Prostaatkanker roept vaak emoties op, zoals verdriet, angst, onzekerheid, schaamte en onmacht, zo blijkt uit het onderzoek. Maar er is vaak ook hoop op effectieve behandeling en genezing. Prostaatkanker is op verschillende manier te behandelen. Bijvoorbeeld door een operatie, medicatie en bestraling (d.m.v. de klassieke radiotherapie of de nieuwere nucleaire geneeskunde met radioactieve medicijnen).
Keuze type behandeling
Bij de keuze voor een type behandeling weegt voor de respondenten ‘behoud van kwaliteit van leven’ zwaar (96%), net als ‘zo lang mogelijk blijven leven’ (95%). Voor negen op de tien is het behoud van seksualiteit een belangrijke factor (89%) en voor ruim vier op de tien het behoud van vruchtbaarheid (44%).
Taboe?
Hoewel ruim de helft (61%) van de ondervraagden het geen probleem vindt om over prostaatkanker te praten, is het voor 18% nog steeds een taboe. De beste manier om het onderwerp bespreekbaar te maken, is volgens 61% van de respondenten het aanbieden van een bevolkingsonderzoek, of andere vorm van een (gratis) preventiecheck.
Ruim driekwart wil vroegonderzoek naar prostaatkanker
Vanaf 50 jaar kunnen mannen een vroegonderzoek laten doen naar prostaatkanker. Dit is een preventief onderzoek om prostaatkanker op tijd te kunnen opsporen. Dit gebeurt door middel van een PSA-test (Prostaat Specifiek Antigen) bij de huisarts; die meet de PSA-waarde in het bloed. 77% van de respondenten zou zo’n PSA-test willen laten doen, vooral omdat het een pijnloos en laagdrempelig onderzoek is. Hierdoor kan een eventuele afwijking tijdig worden vastgesteld en behandeld. (Ter vergelijking: bevolkingsonderzoek naar borstkanker voorkomt naar schatting rond de 1300 sterfgevallen per jaar).
Beperkte kennis over prostaat
De prostaat, een klier ter grootte van een kastanje, bevindt zich onder de blaas rondom de plasbuis en speelt een belangrijke rol bij de voortplanting4. Toch weet bijna vier op de tien van de Nederlanders niet dat deze klier zaadvocht aanmaakt en dat het mannelijk hormoon testosteron belangrijk is voor de werking van de prostaat.
Angst voor libidoverlies
Prostaatkanker is een ziekte die veel mensen persoonlijk raakt. Bijna de helft van de Nederlanders kent iemand die de diagnose had of heeft (47%). (Ruim) acht op de tien vindt dit erg voor de partner (84%) en/of voor de naaste omgeving van de patiënt (81%).
De meerderheid (63%) vindt het erg dat iemand met prostaatkanker impotent kan worden en daardoor geen erectie meer te kan krijgen. Een vergelijkbaar aantal mensen (65%) vindt het erg dat diegene zijn libido/zin in seks kan verliezen.
Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard, met medewerking van de Prostaatkankerstichting en in opdracht van Novartis.