GroenLinksaf schenkt bankje aan de Waalwijkse samenleving

14 nov 2022, 20:04 Nieuws
groenlinksafwaalwijk40jaar bank03
WASPIK - Dit jaar viert GroenLinksaf haar veertig jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan schenkt de lokale politieke partij een speciaal bankje aan de inwoners van Waalwijk.
Het is een zonnige maandagochtend in natuurpark De Veste in Waspik. Als de bestuursleden van GroenLinksaf aan komen fietsen, zijn Jos en Kees van De Fruitboogerd al begonnen met het planten van de eerste fruitbomen rondom een stoere houten bank. Even later komen ook leerlingen van Praktijkschool MET aan. Zij gaan helpen met het planten van de boompjes.
De bank in het midden is niet zomaar een bank. GroenLinksaf bestaat dit jaar 40 jaar en dat wil de partij niet ongemerkt voorbij laten gaan. De partij vindt het belangrijk om midden in de samenleving te staan. Niet alleen door politiek deel te nemen aan het bestuur van de gemeente, maar ook door activiteiten te organiseren en plaatselijke initiatieven te steunen. Stilstaan bij het 40jarig jubileum doen ze daarom met een geschenk aan de samenleving: het GroenLinksafbankje.
Door Praktijkschool MET is een houten bank ontworpen en gemaakt, die rond een notenboom is geplaatst in De Veste, het natuurpark langs het Halvezolenpad bij Waspik. De bank en notenboom worden omringd door 40 fruitbomen van diverse soorten. Onder het toeziend oog van bestuur en fractieleden worden deze vandaag geplant door de kweker en MET leerlingen. Ook burgemeester Sacha Ausems komt helpen met het planten van een boom. Daarna is er een officieel moment om het geschenk over te dragen aan de Waalwijkse gemeenschap. Bestuurslid Geert Hulsbos neemt de aanwezigen mee in een beknopte geschiedenis van de partij. En licht toe hoe de kleuren van het GroenLinksaf logo tot uitdrukking komen in het bankje met de bomen. Groen spreekt wellicht voor zich: een bank van natuurlijke materialen en biologische gekweekte fruitbomen die de biodiversiteit in het gebied vergroten. Rood staat voor het sociale hart van de partij: een bankje waar men tot rust kan komen of andere mensen kan ontmoeten en het gezonde gratis fruit dat aan de bomen zal gaan groeien.
Met het aanbieden van een gieter en harkje uit hergebruikt karton aan de burgemeester wordt het geheel overgedragen aan de inwoners van de gemeente Waalwijk. Burgemeester Ausems brengt haar felicitaties over aan de partij en spreekt haar waardering uit voor de partij die zij heeft leren kennen als een partij van samenwerken en samendoen. Dat past ook helemaal bij dit GroenLinksafbankje dat samen met praktijkschool MET is gemaakt, dat gelegenheid biedt tot samenzijn en dat gedeeld wordt met de samenleving.
Na al het harde werken is er nog een traktatie. Met koffie en chocomel en een lekkere appelflap nemen de leerlingen nog eens door wat ze van kweker Jos hebben geleerd. En ze nemen de complimenten over de bank enthousiast in ontvangst. De leden van GroenLinksaf kijken nog eens om zich heen en dromen al over de bloesems die in de lente aan de boompjes kunnen komen. Wie weet kunnen er volgend jaar al appels of peren geplukt worden. Op het GroenLinksafbankje kunnen de inwoners van Waalwijk vanaf nu even uitrusten, een praatje maken en van de natuur genieten.