WAALWIJK - Rijkswaterstaat wil de Bergsche Maas op twee plekken natuurvriendelijker inrichten, waaronder bij Waalwijk. Ten noordwesten van de stad worden in de Capelsche uiterwaard beschutte oevergeulen en een getijdengeul aangelegd. Het definitieve Projectbesluit hiervoor is nu vastgesteld en ligt voor een laatste keer ter inzage.
De andere maatregel die onder dit besluit valt, is de oeverzone Genderensche uiterwaard aan de overkant van de rivier in de gemeente Altena.
Door de jaren heen heeft menselijk ingrijpen het Maaslandschap sterk veranderd, wat het waterleven niet ten goede kwam. De nieuwe geulen moeten zorgen voor extra leefgebied voor vissen en kleine waterdiertjes en weer ruimte bieden aan de lichte getijdenwerking die nog altijd karakteristiek is voor de Bergsche Maas. De maatregel sluit aan bij de Kaderrichtlijn Water, die zich richt op het verbeteren en beschermen van de kwaliteit van het oppervlaktewater in Europa.
Aan weerszijden van het uitwateringskanaal in de Capelsche uiterwaard wordt een oevergeul aangelegd, over een totale lengte van 2,5 kilometer. Deze komen parallel aan de rivier te liggen, met zowel een aantakking aan bovenstroomse als benedenstroomse kant. Erlangs worden rietstroken en bomen aangeplant voor schaduw en variatie in begroeiing.
De huidige Maasoever blijft bestaan en krijgt bij normale waterstanden de functie van vooroever en golfbreker. Enkele openingen zorgen voor wateruitwisseling en bieden vissen de mogelijkheid de geulen in en uit te kunnen zwemmen. Zo ontstaat een beschutte plek voor jonge vis om op te groeien, en een rustplaats voor trekvissen. Ook waterinsecten als libellen en waterjuffers profiteren van deze nieuwe inrichting.
Om nog meer in te spelen op de getijdenwerking, is er in het westelijke deel van de uiterwaard een extra 1,4 kilometer lange getijdengeul voorzien. Deze krijgt alleen aan benedenstroomse kant een aantakking aan de Maas. Het resultaat is een gunstig milieu voor vissoorten als de harder en fint. Verder komt er aan deze westkant een overstromingsvlakte van circa 20 hectare. De historische slagenstructuur in deze uiterwaard wordt na herinrichting zoveel mogelijk behouden.
Het Ontwerp-Projectbesluit lag van 4 december 2024 tot en met 14 januari 2025 ter inzage. Daarop zijn zeven zienswijzen ingediend. In de reactienota staat hoe hiermee is omgegaan. De reactienota is een bijlage bij het definitieve Projectbesluit, dat nu tot en met dinsdag 20 mei 2025 online ter inzage ligt op www.platformparticipatie.nl/bergschemaas. In deze periode is beroep mogelijk bij de Raad van State. Op de website staat meer informatie over de beroepsprocedure.
De documenten zijn ook in te zien op het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan 82). Een afspraak maken kan via 088-7974300.
• Over de
beroepsprocedure: neem contact op met de directie Participatie van het
ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via 070-456 96 07.
• Over de maatregelen: bel gratis met Rijkswaterstaat via 0800-8002 of kijk op www.samenwerkenaanriviernatuur.nl (pagina Maas).