Bibliotheek Midden-Brabant in de lift

23 sep , 16:43 Nieuws
bezoeker bibliotheek lochal met medewerker
Het aantal mensen dat lid is van de Bibliotheek Midden-Brabant is in 2023 voor het tweede jaar op rij gestegen. In de jaren van de coronapandemie nam het aantal leden juist af. Uit een publieksonderzoek dat Bibliotheek Midden-Brabant deze zomer deed blijkt ook dat bezoekers en leden zeer positief kijken naar de Bibliotheek.
Begin 2023 waren 71.068 inwoners van de Bibliotheek Midden-Brabant lid van de Bibliotheek, begin 2024 zijn dat 74.267 inwoners. Dat is een stijging van 4,5 %. Het aantal leden nam toe onder zowel jongeren als volwassenen. Deze trend is ook landelijk te zien uit onderzoek van statistiekbureau CBS en de Koninklijke Bibliotheek. In totaal zijn er landelijk 3,6 miljoen leden van de Bibliotheek. Bibliotheken blijken dan ook de meeste bezochte instellingen van Nederland te zijn. Meer dan bioscopen, musea en theaters.

Meer leden én meer levendigheid

De Bibliotheek is allang niet meer alleen een plek om boeken te lenen; als inwoner kun je er vandaag de dag voor veel meer dingen terecht. Zo heeft elke bibliotheek een Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kunnen mensen terecht met al hun vragen over de digitale overheid en computergebruik. Bibliotheekmedewerkers helpen hen op weg, waarbij het doel is om inwoners zelf ook steeds vaardiger te maken. Ook is de Bibliotheek de gezellige huiskamer van de stad, waar mensen kunnen studeren, ontspannen met een kop koffie of anderen ontmoeten. Het grote aanbod van activiteiten maakt de Bibliotheek tot een plek vol levendigheid waar allerlei interessante evenementen en bijeenkomsten plaatsvinden rondom actuele maatschappelijke thema’s.

Hoge waardering door bezoekers

Deze zomer heeft de Bibliotheek Midden-Brabant ook een publieksonderzoek uitgevoerd onder zowel bezoekers als niet-bezoekers. Zij gaven de Bibliotheek gemiddeld maar liefst een 8,3 als rapportcijfer. De bibliotheekmedewerkers worden daarbij het hoogst gewaardeerd en geroemd om hun vriendelijkheid, behulpzaamheid, toegankelijkheid en expertise. Ook geven de resultaten inzicht in de verdere wensen van bezoekers. Samen met groepen inwoners ontwikkelt de Bibliotheek dan ook steeds weer nieuw aanbod. Via een landelijke campagne die je misschien al op tv zag, worden mensen uitgenodigd om dat aanbod beter te leren kennen: Ontdek wat je allemaal kan in de Bibliotheek.
Peter Kok, directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant, is ontzettend trots op deze mooie resultaten. “Dit cijfer sluit naadloos aan bij hoe wij het zelf als Bibliotheek ervaren. We merken dat onze locaties steeds levendiger worden; mensen blijven langer, en onze bibliotheken worden echte ontmoetingsplekken. Ze komen niet meer alleen voor even snel een boek lenen, maar maken er echt een uitje van. De rol van de Bibliotheek is veranderd, en dat vind ik geweldig om te zien.”